Nem mindegy, mit üzenünk Brüsszelnek: továbbra is szükség van minden aláírásra!

Megdöbbentően magas arányban, 4000 százalékkal teljesítette túl hazánk az előírt limitet az uniós kisebbségekért indított petíciót illetően. Bár szerda estére összegyűlt az egymillió aláírás, a 7 helyett sajnos csupán 3 ország érte el a minimumot. Az aláírásgyűjtést mégsem szabad abbahagynunk, hiszen Brüsszelnek csak akkor tudjuk a kezdeményezés legitimitását megmutatni, ha jóval több mint egymillió aláírás gyűlik össze!

Május 7-én, ma éjfélkor zárul az a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett aláírásgyűjtés, melynek célja, hogy közvetlen támogatást kaphassanak Brüsszelből az őshonos, de a jelenlegi határvonalak miatt kisebbségben élő nemzetiségek.

Ebben a pillanatban, cikkünk írásakor, körülbelül 7 órával az aláírásgyűjtés lezárása előtt az egyik szemünk sír, a másik – ha nem is nevet, de – mosolyog. Ugyanis

hazánk példaértékű összefogásról és a határon túli honfitársaink iránti elkötelezettségéről, együttérzéséről tett tanúbizonyságot

azzal, hogy az előírt 15 750 helyett 715 853 aláírást gyűjtött össze online, papír alapon pedig mintegy 92 ezret. Ezzel bőven elsők vagyunk az unióban. Magyarország mellett csupán Romániában (153 837 aláírás) és Szlovákiában (24 244 aláírás) gyűlt össze az előírt mennyiség. Azonban éjfélig még fenn kell tartanunk az eddigi lelkesedést!

– Éjfélig még nyitva áll a lehetőség, hogy honfitársaink fellépjenek az irdala.hu oldalra, és megnyomják az „aláírom” gombot. Kérünk mindenkit, hogy osszák meg mindezt a közösségi oldalakon, és minél több fórumon terjesszék ennek fontosságát! – hívta fel a figyelmet Pesty László, az aláírásgyűjtés kampányfőnöke.

– Jelenleg egy 15 millió magyar összefogásáról szóló kezdeményezés zajlik.

Az egymillió aláírás ugyan meglett egy év alatt, ez egy gyönyörű szimbolikus eredmény, ám a jogszabály azt is előírta, hogy ezt 7 uniós tagállamból kell összegyűjteni úgy, hogy ennek a 7 országnak mindegyike teljesíti a számára lakosságarányosan meghatározott minimumot – tette hozzá. Sajnos azonban a 7 helyett csak 3 ország tudta ezt teljesíteni, és elnézve a jelenlegi arányokat, sajnos egyértelmű, hogy a hátralévő 7 órában ez már nem teljesül.

– Mondhatjuk, hogy a kezdeményezés jogilag nem éri el a célját, Brüsszel nem tekinti majd érvényesnek az eredményt. Nem számítunk arra, hogy az egymillió aláírás meghatja az EU-t, hiszen ha a törvényi kritériumokat nem tudjuk teljesíteni, az EU teljesen jogosan kukába dobja az egész történetet. És igazuk van, hiszen a törvény az törvény. Nemzetközi politikai porondon érzelmi vagy erkölcsi szempontok nem játszanak. Itt feltételeket teljesíteni.

Ugyanakkor az a rendkívül szimbolikus tény, hogy összegyűlt az egymillió aláírás, bizonyítja azt, hogy legitim a kezdeményezés!

Tömegek csatlakoztak hozzá, minden uniós állam megmozdult, és az érdeklődés még most is folyamatos, jelenleg 3000 feletti az oldalunk látogatottsága – mutatott rá Pesty László.

A reményt az elszomorító számok tükrében sem szabad feladni! Bár 4 hete fekszik Brüsszel asztalán az a kérvény, melyben a május 7-e éjféli határidő meghosszabbítását kezdeményezték a koronavírus-járvány alatt, és válasz még mindig nem érkezett, de a magyar kampánystáb mégis bízik a meghosszabbításban. Olyannyira, hogy a 30 fős csapat annak ellenére, hogy ez nem lenne feladata, már készül a nemzetközi, angol nyelvű kampányra, melynek arca a világszerte ismert Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszónk lesz. Mi pedig bízunk benne, hogy vele a medencén kívül is gigantikus sikereket érünk majd el!

(Kiemelt képünk forrása: Az ezer székely leány napja a csíksomlyói hegynyeregben 2019. július 6-án. MTI/Veres Nándor)

MOST van itt az idő – Nélküled nem sikerülhet!

Iratkozzon fel hírlevelünkre