Éretlenek II.

Ezekben a napokban zajlanak az érettségi vizsgák. Ennek kapcsán jutott eszembe kora ifjúságom kultikus filmje, az 1980-ban forgatott „Éretlenek” című francia vígjáték. A történet szerint adva van egy egész osztálynyi lusta, tehetségtelen diák, akik közül mindenki megbukott a tavalyi érettségin. Az igazgatónő azonban presztízskérdést csinál abból, hogy az idei érettségin mindenki átmenjen. Egy balul elsült diákcsíny miatt ez azonban már mindannyiuk érdeke, hisz csak így kerülhetik el a börtönt.

Most, 40 év elteltével elkészült a film folytatása, ráadásul magyar produkcióban, ismert szereplőkkel! Láthatjuk Ferit, a milliárdossá avanzsált zsúrfiút, akinek egy jó házassággal és trükkök százaival mindenféle munka nélkül ölébe hullott a másoktól elrabolt vagyon. Aztán itt van Ágika, akinek már általánosban sem ment a hejesírás (bocsánat: helyesírás), de aki ennek ellenére ballib oktatáspolitikus szeretne lenni (és a film végére az is lesz). Ildike filmrendezői karrierről álmodik, melynek során majd „k…va erős kép”-ekben szeretné elmesélni lelki traumáit. Timike, a sértett amazon nem érti, hogy miért élnek magyarok más országok területén, majd amikor megérti, akkor rájön, hogy nem igazán kedveli őket. Ő pedig jogvédő szeretne lenni, ha megnő.

Az eredeti történet egy picit megváltozott. A mostani verzióban petíciót indítanak a gyenge képességű fiatalok annak érdekében, hogy egyáltalán ne is legyen érettségi. Ha ugyanis nincs érettségi, akkor azon megbukni sem lehet. Ezért aztán a vizsgák szabotálására hívják fel a vizsgáztató tanárokat és a diákokat. Itt jelenik meg a film egyetlen tragikus mozzanata, ugyanis a szabotálás teljesen sikertelen marad, vagyis rendben lemegy az érettségi. És hogy mi lesz az ő sorsuk, vajon sikerül-e leérettségizniük – ez legyen meglepetés.

Csak azt nem értem, hogy a film alatt miért látom folyamatosan a képernyőn a „Híradó” feliratot…

 

Tarnai Richárd