Legyen vége a vallásgyalázásnak a baloldali sajtóban!

„Miközben Európa-szerte száműzik a közintézményekből, a közterekből a keresztény jelképeket, mert azok jelenléte a nem keresztény csoportok vallási érzékenységét sértheti, eközben ugyanaz az európai közeg egyre kevésbé van tekintettel a keresztények vallási érzékenységére” – nyitotta meg Földi-Kovács Andrea a Hír Tv Credo című, május 6-i adását. A műsor vendége volt Tisóczki Flóra, a Pesti Srácok munkatársa és Vágvölgyi Gergely, a Vasárnap.hu főszerkesztője. Beszélgetésük témájául a mostanában elburjánzott keresztény-gyalázó írások, megnyilvánulások szolgáltak. 

Ahogy arról a Vasárnap.hu is beszámolt, a Népszava nemrégiben Krisztust gyalázó, kereszténységet sértő grafikát jelentetett meg a hasábjain. Ez, valamint a baloldali sajtóban egyre nagyobb teret hódító kereszténygyalázás adta a Hír Tv Credo című, szerda esti műsorának gerincét. Az adásban Tisóczki Flóra, a Pesti Srácok munkatársa úgy fogalmazott: a Pápai Gábor-féle karikatúra súlyosan sérti a hívőket, és általában úgy tűnik, hogy „az impotens ellenzék helyett a sajtómunkatársak próbálnak politizálni”. A karikatúra megjelenésének időzítésére is hangsúlyt fektetett az újságíró: az egy világjárvány közepén sértett meg méltóságukban hívő embereket – hívta fel a figyelmet.

A kérdésre, hogy Krisztus keresztáldozatát egy nem hívő ember miért tartsa tiszteletben, Vágvölgyi Gergely azt a választ adta: intelligens emberek között nem lehet kérdés, hogy a másik hitét, vallási meggyőződését, azt, ami számára szent, tiszteletben tartjuk. Kifejtette: nem az az elvárás, hogy azonosuljon akár a grafikus, akár a szerkesztőség bármely hittétellel, hanem az, hogy kellő tiszteletet tanúsítsanak azok irányában. Hangsúlyozta:

Egyetlen vallás által szentnek tartott szimbólum, egyetlen vallásalapító sem lehet gúny és vicc tárgya sehol a világon.

A műsorban Pajor András atya videóüzenetét is bemutatták, amelyben megállapítja: a Népszavában megjelent Pápai-grafika a karikaturista belső világáról árulkodik, és fellelhető benne az a fajta kuszaság, amit a liberalizmus okozott benne. Úgy véli, „a karikatúrán nem Jézus Krisztus és a főorvos asszony szerepel, hanem maga az ‘elkövető’ és az a főszerkesztő, aki ezt beengedte a lapjába.”

A Pesti Srácok munkatársa úgy gondolja, hogy komoly média-etikai kérdéseket is felvet Pápai Gábor grafikai megnyilatkozása. Nem csak a magyar alaptörvény, hanem az Emberi Jogok Európai Egyezménye is védi ugyanis a vallási közösségeket. Tisóczki Flóra egyúttal üdvözölte azt is, hogy a KDNP személyiségi jogi pert indít az ügyben.

Vágvölgyi Gergely a Vasárnap.hu nevében indított petíciót a témában. Úgy fogalmazott, egy országos lap húsvét időszakában, a kereszténység legnagyobb ünnepén biztosított megjelenést az érzéketlen megnyilatkozásnak. „Nálunk ezzel betelt a pohár! Úgy éreztük, hogy most már szólni kell! Mostanra több mint húszezer ember fejezte ki ilyen formában a tiltakozását” – mondta.

A műsor vendégei egyetértettek abban, hogy a keresztényellenességgel szembeni fellépések nemcsak keresztények védelméről szólnak, hanem azoknak a védelméről is, akik sok estben tudtukon kívül, a határokat nem érezve tettek keresztényeket sértő megnyilvánulásokat. Ahogy Vágvölgyi Gergely fogalmazott: „szeretet az is, ha valakinek a hibájára felhívjuk a figyelmét.”

Azbej Trisztan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára videóüzenetében arról beszélt: 

„a keresztények számára a keresztáldozat nem alapbetegség, hanem a végtelen isteni szeretetnek a megnyilvánulása.”

A tiltakozás és a petíció szerinte nem a humorérzék hiányáról tanúskodik, hanem kiállás az ellen, hogy emberek lelkébe próbálnak belegázolni. Hangsúlyozta: „Elutasítjuk a liberális kettős mércét, mely szerint mindenkinek a jogait tisztelni kell, csak a keresztényekét nem!”

A sajtóban megjelenő, kereszténységet sértő tartalmakat a világban tapasztalt keresztényüldözés árnyékában vizsgálva Vágvölgyi Gergely a beszélgetés végén kifejtette: bár a Népszavában megjelent karikatúrát még nem tartaná a keresztényüldözés egyik példájának, de mindenképpen kereszténygyalázásról beszélhetünk ez esetben, ami bátorságot adhat radikálisabb tettekre is.

A beszélgetés végén Domokos András, a mindenszó.hu főszerkesztőjének videóját közölték, ő felhívta Pápai Gábor figyelmét arra: Szent István királyunk Székesfehérváron Mária oltalmába ajánlotta országunkat, amely azóta is keresztény alapokon áll. 

A teljes műsor itt tekinthető meg:

 

Kiemelt képünk forrása: youtube.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre