Hibás prognózisok, elmaradt tízezres fertőződések: nem jöttek be az orvoskamara jóslatai

A Magyar Orvosi Kamara többször is hangoztatta, hogy szakmai álláspontjuk szerint a kormány védekező intézkedései nem eléggé hatékonyak. Márciusban úgy nyilatkoztak, hogy a koronavírus hazánkban is a „gyors kibontakozás szakaszában van” és két héten belül 50-60 ezer ember megbetegedését jósolták. Azóta eltelt közel két hónap, a tömeges megbetegedések elmaradtak, a hatékonyság szemmel látható.

Az elmúlt szűk két hónapban több alkalommal is jelentősen tévedett a koronavírus-járvány hazai vonatkozásaival kapcsolatosan a Magyar Orvosi Kamara. 

A MOK elnöksége március 15-i nyilatkozatában modellezésekre hivatkozva azt jósolta, hogy egy hét elmúltával 7-8 ezer, két héttel később – tehát március végén, április legelején – pedig akár 50-60 ezer koronavírusos beteg lehet Magyarországon. Ezzel ellentéteben a mai napig (cikkünk május 7-én jelenik meg) mindösszesen 3150 beazonosított fertőzöttről van tudomásunk. Belőlük 1966 fő az aktív fertőzött, 801 fő teljesen felgyógyult, 383 fő pedig sajnos elhunyt a járvány következtében.

Az újonnan diagnosztizált napi esetszám ráadásul két hónap elteltével is közelebb van az ötvenhez, mint a százhoz. 

A MOK közleményében akkor arról írt, hogy „az ismertté vált esetek száma alapján a járvány Magyarországon már a gyors kibontakozás szakaszában van”.

 

Koronavírus információk Magyarországról, 2020.05.07. (Forrás: koronavirus.gov.hu)

Ezzel ellentétben a rendelkezésre álló adatok alapján ma már tisztán látható, hogy a nyilatkozat időpontjában nem voltak Magyarország területén csoportos megbetegedések.

A kormány által elrendelt intézkedések és a lakosság nagyfokú, fegyelmezett és együttműködő magatartása révén sikerült a járvány terjedését jelentősen lelassítani és alacsonyan tartani az napi megbetegedések számát. 

A növekedési tényező (amely az aznapi és az előző napi új esetek arányát mutatja), 1 körül van, ami kifejezetten jónak számít.

A nemzeti ünnep idején megkongatott vészharanggal azt üzenték, hogy a kormány intézkedései nem elégségesek, ahol pedig nem a MOK javaslatai szerinti eljárásrendet követték, ott naponta tízezerrel nő az új betegek száma, amelyet a halálozások számának gyors növekedése követ. Akkor azt prognosztizálták, hogy ez a sors vár hazánkra is.

Május hetedik napján azonban – szűk két hónappal e jóslat után – mindösszesen 39 új betegről szólnak a híradások.

A kamara április 24-én közzétett írásában elismerte, hogy az időben meghozott rendészeti intézkedések sikeresnek mondhatók, hiszen Magyarországon nem történt meg a járvány robbanásszerű terjedése.

Az Operatív Törzs által irányított védekezések és a lakosság fegyelmezettsége elősegítette, hogy május elején Magyarországon fokozatosan megindulhasson ismét az élet.

 

Kiemelt képünk forrása a Flickr.com.

Iratkozzon fel hírlevelünkre