Kiszelly Zoltán: Pozitív Trump számára, hogy magas a részvétel!

Bár az USA-ban még be sem zártak a szavazókörök, oldalunk máris megszólaltatta Kiszelly Zoltán politológust, akivel a nap folyamán már interjút készítettünk arról, hogy milyen előjelekkel várhatja Trump a választás éjszakáját.

Kiszelly Zoltán

– Eddig milyen érdekességeket tapasztalt, amelyek befolyással lehetnek a választás eredményére?

– Mindenképpen pozitív Trump számára, hogy magas a részvétel és sokan mondják el a véleményüket. Ez a demokráciának is jó. A választás estéjén Trump elnök sokat nyilatkozik a sajtónak, míg Joe Biden nem – ez szimbolikus és jelzésértékű. Trump bizakodó, optimista nyilatkozatokat ad, Biden visszafogott, várakozó állásponton van.

– Az Independent egyik friss cikke szerint Biden előnye több fontos államban is elolvadt, így Ohióban, Észak-Karolinában és Georgiában is. Időben jött még ez a fordulat?

– A legtöbb kutatás, a mainstream média ugyanazokat a hibákat követi el, mint 4 éve. Nem változtattak a módszertanon, noha megígérték a múltkori bukta után. Egyszerűen nem tudták jól mérni a Trump-szavazókat. Hallgatva az amerikai elemzőket, azt érzékeljük, hogy akár még jobban mellélőhettek, mint 4 évvel ezelőtt.

– Beszéltünk olyan Kaliforniában élő magyarral, aki elmondta, zavargásokra készülnek az üzletek, boltok, illetve vendéglátóhelyek tulajdonosai. Elképzelhetőnek tartja ezt a szcenáriót?

– Négy éve is ez volt. Ha nem a baloldal nyer, mindent megtesznek, hogy illegitimmé tegyék a megválasztott elnököt, de ez a nyugat-európai országokra is igaz. Az antifa nem fogadja majd el, ha Trump újrázik. Szélsőséges csoportokkal akarnak majd bizonytalanságot kelteni. Ha nagy különbség lesz, akkor sem a jogi, sem az utcai megkérdőjelezés nem lesz hiteles és eredményes.

– A magyar ellenzék már nagyon várja, hogy pajzsra emelhessék Bident?

– A magyar ellenzék a saját reményeit vetíti az eredményre, a mainstreamnek hisznek – és nem fogadják el, hogy az emberek máshogy gondolkoznak, mint ők a saját buborékukban – ezt láttuk a Brexit-szavazáskor és Trump 4 évvel ezelőtti győzelme idején is. Az emberek azonban belátják, hogy saját gondolataiknak kell hinni, nem a liberális médiának…

 

Trombitás Kristóf

 

Az év legizgalmasabb éjszakája – Kövesse a Vasárnappal az amerikai választás eseményeit!

 

Kiemelt képünk forrása Kiszelly Zoltán Facebook-oldala.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!