Egymillió dollárért akartak eladni egy szíriai múzeumból ellopott bibliát

Három személyt tartóztattak le a török hatóságok Gaziantep városában. A műkincscsempészek egy, a szíriai Aleppo Múzeumból származó többszáz éves, szarvasbőrre írt bibliát kínáltak eladásra – közölte a libanoni Al-Masdar News.

A szentírást egymillió dollárért akarták eladni.

A török rendőrség a rajtaütés során egy régi bibliát foglalt le. Korábbi hírszerzési információk szerint a szíriai Aleppo város múzeumától lopták el és csempészték hazánkba – olvasható a Török Regionális Biztonsági Szolgálat közleményében.

A szakértők megállapították, hogy a bibliát héber nyelven írták.

Az ellopott műkincset a török hatóságok Gaziantep város múzeumának adták át, arról nem nyilatkoztak, hogy visszajuttatják-e Szíriába, mint ahogyan a a letartóztatott személyek származásáról sem adtak információt.

A 2011-ben kitört arab tavasz következményekét többszáz iszlamista csoport jött létre Szíriában. A terrorista szervezetek előszeretettel fosztottak ki, majd pusztítottak el keresztény templomokat és kolostorokat. A gyakran felbecsülhetetlen értékű egyházi műkincseket a feketepiacon értékesítették, a bevételekből tovább tudták finanszírozni tevékenységüket.

A múlt hónapban az iraki terrorelhárító központ ninivei csoportja szervezett széleskörű razziák az ország északi részén.

A Moszulban, a Baba Al-Hadid negyedben végrehajtott művelet során több terroristát fogtak el. Az egyik iszlamista lakásán felbecsülhetetlen értékű keresztény egyházi iratokat találtak.

A ninivei rendőrkapitányság közleménye szerint a helyi hírszerzési forrásoknak köszönhetően sikerült elfogni a terrorista műkincsrablót.

A házkutatás során harminckét, bőrkötésű, szír-arámi nyelven íródott többszáz éves egyházi könyvet, köztük bibliát is találtak.

Ezen felül több tucat egyházi történelmi iratot és levelet is lefoglaltak az iraki hatóságok. A felbecsülhetetlen értékű könyveket valószínűleg a környéken lévő, korábban megtámadott és kifosztott templomokból és kolostorokból lopta el a dzsihadista szervezet tagja.

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Történelmi keresztény műemlékek pusztulnak el a szíriai háborúban

Brit szervezetet és céget vádolnak keresztény műkincsek elrablásával Moszulban

Felbecsülhetetlen értékű egyházi kincseket találtak egy iraki terroristánál

Kiemelt képünk forrása a Al-Masdar News.

'Fel a tetejéhez' gomb