Ferenc pápa: „Osztozom a kameruni fiatalok családjainak szenvedésében”

Október 24-én fegyveresek támadták meg Kamerun egyik nemzetközi kéttannyelvű iskoláját. A támadók behatoltak az egyik osztályterembe és tüzet nyitottak a tanulókra. A hét áldozat mindegyike 12 és 14 év közötti – írja a Catholic News Agency.

„Osztozom a barbár módon meggyilkolt kumbai tanulók családjainak szenvedésében. Nagy zavarodottságot érzek egy ennyire kegyetlen és értelmetlen tett felett, mely kitépte az életből ezeket a fiatalokat, miközben ők csak az iskolai órájukat látogatták” – fogalmazott szerdai audienciáján a Szentatya.

Kumba püspöke, Agapitus Nfon szentmisét fog felajánlani október 30-án az elhunytak lelki üdvéért, illetve családjaik megbékéléséért.

„Ezeknek a Heródeseknek bűnei bocsánatáért, valamint megtérésükért is imádkoznunk kell” – közölte Nfon püspök az ACI Africával megosztott nyilatkozatában.

Az iskolai támadás a kameruni kormányerők és a szeparatisták közt dúló konfliktus része lehetett. A feszültség az ország angol nyelvű területein – észak- és dél-nyugati térség – eszkalálódott, miután 2016-ban francia ajkú tanárokat és bírókat helyeztek át a történelmileg marginalizálódott angol nyelvterületekre; a helyzetet az anglofón válságként is emlegetik.

Habár az anglofón területeken korábban bezárták az iskolákat – tekintettel a háborús körülményekre – a szeparatista vezetők szeptemberben az újranyitásuk mellett szólaltak föl, így a kormány október 5-én kinyittatta a tanintézményeket.

„Hát nem épp ők akadályozták az elmúlt négy évben, hogy iskolába járjanak? Hogy kérhették arra a gyerekeket, hogy iskolába menjenek, hogy aztán lemészárolják őket?” – tette fel a kérdést Kumbo püspöke.

Agapitus Nfon megjegyezte, hogy nem telt el még egy év sem a Kumbói Egyházmegyét ért legutóbbi támadás óta. Februárban Ngarbuh faluban 22 embert gyilkoltak meg, köztük várandós nőket és gyerekeket is.

 

Kamerunnal foglalkozó további cikkeinket ide kattintva olvashatják.

 

Kiemelt képünk forrása: Al Jazeera (képernyőkép)

Iratkozzon fel hírlevelünkre