Érzékenyítő feliratok kerülnek a rajzfilmekre

A Disney+ katalógusában szereplő rajzfilmeket, köztük a Dumbo, a Pán Péter és A dzsungel könyve című klasszikusokat olyan felirattal láttak el, amely a produkciókban előforduló sztereotípiákra hívják fel a figyelmet.

„Ez a műsor negatívan ábrázol és kezel embereket vagy kultúrákat. Ezek a sztereotípiák akkor is rosszak voltak és ma is azok” – idézte a filmek vetítésekor felvillanó feliratot a BBC.

Üzenetében a Disney+ megjegyzi: ahelyett, hogy eltávolították volna a filmeket a programból, „inkább tudomásul akarják venni annak káros hatásait, tanulni akarnak belőle és párbeszédet kezdeni egy befogadóbb jövő megteremtése érdekében”.

A figyelmeztető felirat megjelenik az említett rajzfilmek mellett a Macskarisztokraták, valamint a Susi és Tekergő lejátszásakor is.

A streamingszolgáltató először tavaly novemberben kezdte feliratozni a rasszizmussal kapcsolatos figyelmeztetéssel a katalógusában szereplő filmeket. Akkor azonban még rövidebb volt a figyelemfelhívó szöveg, és csupán annyit jegyzett meg, hogy eredeti formájában vetítik a produkciót, amely “esetleg azóta elavult kulturális ábrázolásmódot tartalmazhat”.

A BBC szerint a Disney+ szolgáltatásában egyes filmek, köztük az 1946-ban készült A Dél dala – Rémusz bácsi meséi, egyáltalán nem szerepelnek a rasszizmus megjelenítése miatt.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Youtube.com

 

Emlékezhetünk rá, a Disney-től nem szokatlan, hogy produkcióiban teret enged LMBTQ, BLM és egyéb liberális eszmék megnyilvánulásainak. A témával korábbi anyagainkban több alkalommal is foglalkoztunk.

Itt a Disney újabb merénylete gyermekeink egészséges szexuális fejlődése ellen

A szellemek már a WC-ben vannak…

Egy forró férfibarátság titkai – a Disneytől, gyerekeknek

A Disney újabb homoszexuális családdal rukkolt elő

Magyarország is szembeszáll a Disney homoszexuális őrületével

Itt az első LMBTQ-szereplős Disney-rajzfilm – a CitizenGO tiltakozásra szólít

Iratkozzon fel hírlevelünkre