Nehogy „késő legyen” – Franciaországban meg akarják hosszabbítani az abortusz jogi határidejét

A francia nemzetgyűlés múlt hét csütörtökön megszavazta az abortusz jogi határidejének meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot. Az új abortusztörvényt ennek megfelelően már csak a Szenátusnak kell jóváhagynia.

A francia nemzetgyűlés végül tíz órás vitát követően, 86 igen szavazattal, 59 nem ellenében és 7 tartózkodás mellett megszavazta azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében meghosszabbíthatják az abortusz jogi határidejét a jelenlegi 12. hétről a 14. hétre – közölte az Euronews.

A javaslatot egy húsz évvel ezelőtt megírt parlamenti jelentés hívta életre, amelyből kiderül, hogy Franciaországban egyre kevesebb az abortuszt elvégző szakember, ezért gyakran több hét is eltelik az első megbeszélés és a beavatkozás között.

A francia jelentés szerint probléma még, hogy sorra zárnak be az abortuszközpontok, és ennek következményeként

évente 3-4 ezer francia nő utazik külföldre elvégeztetni a művi vetélést, még mielőtt „késő lenne”.

A heves vitában a javaslat mellett érvelt több olyan politikus is, aki még Emmanuel Macron francia elnök pártjának (A La Repubilique en Marche-nak – LREM) színeiben jutott be a parlamentbe, köztük Albane Gaillot is. Az ellene szót emelők többségükben jobboldali politikusok voltak – bár ők is hangsúlyozták, hogy nem az abortuszhoz való jogot szeretnék kétségbe vonni…

Aurore Bergé, a LREM képviselője a szavazás eredményét a nők jogainak megerősítéseként értékelte, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy további lépéséket kell tenni a megelőzésért – a felvilágosítás és a fogamzásgátlás területén.

A francia kormány visszafogottan nyilatkozott a kérdésben. Olivier Véran egészségügyi miniszter érzékenynek minősítette a témát; szerinte túl korai volt tárgyalni, illetve szavazni róla. A miniszter úgy véli, inkább óvatosan kellene haladni ezen a területen, amely meglátása szerint „túl sok aknát rejt” ahhoz, hogy parlamenti kereteken belül vitassák meg.

A kormány semlegességét mindkét oldalról kritizálták; egy szélsőbaloldali képviselő a Twitteren arról írt, hogy Macron véleménye ellenére sikerült fontos előrelépést tenni az abortuszért. A Marine Le Pen szövetségesének számító Nicolas Dupont-Aignan ezzel szemben

Poncius Pilátuséhoz hasonlította a kormány viselkedését.

Véran hangsúlyozta: szükség van a francia Nemzeti Etikai Konzultatív Tanács véleményére a kérdésben, melyet a héten kértek ki, és várhatóan novemberben közlik majd, vagyis még azelőtt, hogy a javaslat a Szenátus elé kerülne.

 

Forrás: Euronews

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

„Az idő önmagában nem gyógyítja be ezt a sebet” – lelkigyakorlat abortusz, magzatvesztés után

Az életvédők jobban zavarják a Disneyt, mint az erőszakos abortusz

Az abortusz akkor is barbárság, ha azt sem tudom, kicsoda Jézus – vallja a Passió főszereplője

Iratkozzon fel hírlevelünkre