Terroristák megöltek egy svájci misszionáriust Maliban

Terroristák megöltek egy négy éve elhurcolt svájci misszionáriust Maliban - közölte a svájci külügyminisztérium péntek este.

A gyilkosságért a 2017 tavaszán alakult Dzsamaat Nuszrat al-Iszlam va al-Muszlimin nevű iszlamista terrorszervezet felelős, amely szoros kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal.

A tárca közlése szerint a francia hatóságok értesítették a nő haláláról svájci kollégáikat. Úgy tudni, a Bázelből származó misszionáriust egy hónapja gyilkolták meg fogva tartói.

A nő több éve végzett misszionárius tevékenységet Timbuktuban, amikor 2016 elején a szélsőségesek elhurcolták. A svájci állampolgárt már korábban, 2012 áprilisában is elrabolták iszlamisták.

Ignazio Cassis svájci külügyminiszter elítélte a kegyetlen tettet és részvétét nyilvánította az áldozat hozzátartozóinak. Megfogadta, hogy Svájc mindent megtesz a körülmények feltárása és a misszionárius földi maradványainak megtalálása érdekében. Hozzátette, hogy kapcsolatba lépnek az ideiglenes mali vezetéssel is.

Cassis emlékeztetett arra, hogy a svájci hatóságok többször is megpróbálták elérni a túsz szabadon engedését, és folyamatos kapcsolatot tartottak az áldozat családjával.

A bamakói kormány csütörtök éjszaka jelentette be, hogy Maliban működő dzsihadista csoportok szabadon engedtek négy túszt, egy tekintélyes helyi ellenzéki politikust, valamint két olasz és egy francia állampolgárt. A misszionárius haláláról szóló értesülés a közlések szerint az egyik francia fogolytól származott.

A hét elején a mali hatóságok mintegy kétszáz dzsihadistát engedtek szabadon egy fogolycsere keretében. Azt nem tudni, hogy emellett váltságdíjat is kellett-e fizetni.

A fegyveres konfliktus sújtotta országban számos szélsőséges fegyveres csoport tevékenykedik, egyesek hűséget esküdtek az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek vagy az al-Kaida nemzetközi terrorcsoportnak.

A Száhel-övezetben még legalább hat nyugati túsz van különböző szélsőséges csoportok fogságában.

A Száhel-övezettel kapcsolatos írásainkat itt olvashatják el.

MTI

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Francia segélyszervezet munkatársaival végeztek Nigerben

Maliban több mint negyven embert mészároltak le az iszlamisták

Open Doors: 260 millió keresztényt üldöznek szerte a világban

Kiemelt képünk forrása: Islamedianalysis.info

Iratkozzon fel hírlevelünkre