Francia segélyszervezet munkatársaival végeztek Nigerben

Motorkerékpáros fegyveresek lemészárolták egy francia segélyszervezet hat munkatársát. A támadók a szervezet két helyi vezetőjével és egy asszonnyal is végeztek.

A támadást még múlt hét vasárnap hajtották végre az afrikai ország egy természetvédelmi parkjában – adta hírül az Al-Jazeera pánarab hírcsatorna.

Emmanuel Macron francia elnök elítélte a támadást, és megígérte, hogy a Száhel-övezetben állomásozó francia katonák tovább folytatják a terroristák elleni harcot. Macron a támadásról Mahamadou Issoufou nigériai elnökkel is beszélt. Issoufou vasárnap közzétett Tweet-üzenetében elítélte, barbár terrorizmusnak nevezte a Koure békés területén végrehajtott támadást.

Issoufou Catambi nigeri védelmi miniszter a Reutersnek megerősítette, hogy a támadásban hat francia segélymunkás és több helyi ember is életét vesztette. Catambi szerint a nigeri hadsereg hajtóvadászatot indított az elkövetők ellen – közölte a Sputnik News arab nyelvű oldala.

A francia ACTED humanitárius segítségszervezet szóvivője kijelentette: a nigeri mészárlásban az ő alkalmazottjaik vesztették életüket.

„A munkatársaink 25 és 50 év közöttiek voltak. Niamey-ben, a szervezet központjában dolgoztak, ami sárga zóna. A szervezetünk 10 éve van jelen Nigerben, és dolgoztunk már sokkal veszélyesebb zónákban is” – mondta Frédéric De Saint-Sernin, az ACTED nevű civil szervezet igazgatója.

Az ACTED az egyik legnagyobb francia segélyszervezet, amely 10 éve nyújt segítséget az aszály, az élelmiszerhiány, valamint a térségben zajló konfliktusok miatt menekülni kényszerülő embereknek.

Tijani Ibrahim Cachella, a Tillaberi régió kormányzója kijelentette, hogy a támadást egy zsiráfrezervátum közelében, a fővárostól, Niameytől 56km-re hajtották végre, ami kifejezetten biztonságos területnek számít a nyugat-afrikai országban.

A vélhetően egy iszlamista csoporthoz tartozó fegyveresek elállták a francia segélymunkások útját, és hidegvérrel végeztek velük.

A helyi források szerint a legtöbb áldozatot agyonlőtték, a menekülni próbáló nőnek a torkát vágták el.

A civil szervezet francia munkatársai közül négy nő volt és két férfi. Az áldozatokat a kiégett autóban találták meg néhány órával a támadás után. A támadók megölték a segélymunkások helyi idegenvezetőjét és a sofőrjüket is. A helyi források szerint a támadásban meghalt az állatrezervátum igazgatója is.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A mészárlást még egyetlen szervezet sem vállalta magára, viszont a száheli térségben, így Nigerben is egyre gyakoribbak a Boko Haram és az Iszlám Állam afrikai szárnyához köthető terrortámadások.

A francia ügyészség egy nappal a támadás után hivatalosan is megkezdte a nyomozást terrorizmussal összefüggő gyilkosság ügyében – közölte az Euronews.

2011-ben két francia állampolgárt (Antoine De Leocour-t és Vincent Delory-t) gyilkoltak meg az afrikai országban azután, hogy a dzsihádisták elraboltak őket egy niameyi étteremből.

Kiemelt képünk forrása a South Front.

A Száhel-övezetben dúló terrorhullámról bővebben itt olvashat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre