Az Új Teremtés Konferencia fel akarja rázni a világot

„Mindenki együtt, Egy mindenütt!" mottóval rendezik meg 2020. október 9-e és 11-e között az Új Teremtés Konferencia első alkalmát – online. Az eseményre rendkívül széles palettáról jönnek előadók: ott lesz a Kansas City Imádság Háza, az Augsburg Imádság Háza, a GER, az Awakening Europe csapatának képviselői, továbbá előad majd Mijo Barada, Varga László kaposvári megyéspüspök, Böjte Csaba ferences szerzetes, Csókay András professzor, Fóris Attila és csapata, Orbán Béla messiási rabbi, Ürge-Vorsatz Diána és Hetesi Zsolt teremtésvédők. Dr. Misek Jánost, a konferencia főszervezőjét kérdeztük a kezdeményezés hátteréről.

– Honnan jött a gondolat egy ilyen, felekezeteket is egybekapcsoló esemény életre hívásához?

– Tavaly volt egy 72 órás dicsőítés a Margitszigeten „Keresztény Sziget” címmel, ahová sok felől érkeztek keresztény testvérek, köztük messiáshívő zsidók is. Az utóbbiak számára egy meglepetés „sabbath”-tal készültünk az egyik sátorban, ahová beszállingóztak mások is: egy ferences nővér, egy metodista lelkész és mások. Emiatt egy olyan sabbath-ot élhettünk meg közösen, amelynek során mindannyiunkat megérintett a Szentlélek – az egység csodálatos megtapasztalásával, amely Jézus vágya. Ekkor éreztem Isten hívását arra, hogy egy olyan konferenciát szervezzünk, amelyen egy közösségben vannak a messiáshívő zsidó testvérek, a katolikusok, a protestánsok és a többiek – mind együtt vannak.

Az izraeli énekes Jézust dicsőíti könnyűzenével

– Innen ered az Új Teremtés Konferencia mottója is: „Mindenki együtt, Egy mindenütt”?

– Igen. Úgy lehettünk együtt közösen egy évvel ezelőtt azon a rendezvényen, hogy közben egyikünknek sem kellett azt a nyomást éreznie, hogy bármit is fel kellene adnia az általa őrzött és megélt értékekből. Hiszek abban, hogy mindenki megtartja a saját jellegzetességét, és így kialakul egy sokkal nagyobb, a testhez hasonlítható egység, amelyben valaki a fül, másvalaki a láb, vagy a kéz. Úgyis Jézuson keresztül valósul meg az egység. Ha kellő tisztelettel vagyunk egymás iránt, össze tudunk jönni egy helyen Isten nevében. 

– Nem tűnik ingatag lábakon állónak ez a nagy, testvéri összekapaszkodás?

– Alapvetően három pillére van ennek a közeledésnek. Az evangelizáció, a dicsőítés és a gyógyulás, illetve szabadulás. Az evangélium hirdetését segíti az Awakening Europe csapata, mert elköteleztük magunkat Európa keresztényi ébredése mellett. Újra át akarjuk élni az elemi evangelizáció varázsát. Ennek záloga az élő istenkapcsolat. A dicsőítés az Imádság Háza viziójához közelít, mert hiszünk abban, hogy a szüntelen dicsőítésre hív meg bennünket Isten. A mostani konferencián is lesz dicsőítés Csiszér Lászlóval, Fóris Attilával és másokkal. Meghívott előadónk pedig Justin Rizzo lesz Kansas Cityből.

Justin Rizzo: A dicsőítés mindennap odaadni a szeretetemet Istennek

– Mi a cél ezzel az online alkalommal?

– Kicsit szeretnénk felrázni magunk körül a világot, közelebb hozni Istenhez és ezáltal egymáshoz az embereket. Jó lenne, ha nem állnánk meg félúton. Kicsit úgy tűnik, mintha megrekedtünk volna a tiszta szívű tanítványságban. Tanítvánnyá akarunk lenni és azzá akarunk tenni másokat. Ehhez élő kapcsolatban kell lennünk Istennel és megfogni a mellettünk élő embertársunk kezét, aki megy a halálba Isten nélkül. Felkiáltójelekké kell válnunk. Meg kell gyógyulnunk, hiszen a bűn következtében sok betegség gyötör számos, templomba járó embert is.

Európának meg kell térnie! Nekünk, magyaroknak Jónás prófétához hasonló elhívásunk van Európa felé.

Hogy ebbe bele tudjunk állni, ahhoz oda kell adni a szívünket. Nem lehetnek eközben még apró, bűnnel kötött kompromisszumaink sem.

– Ez az általatok vágyott felekezetköziség és a benne megélt tolerancia, illetve egymás tisztelete nem visz el egyfajta „minden mindegy” irányba? Nem erodálódnak valódi értékek?

– Nincsen szó liberális gondolkodásról közöttünk. Hiszünk abban, hogy bennünket ezen az úton Isten Szentlelke vezet. Ő fog minket megajándékozni az egység ajándékával. Ebben a misztikus, vágyott testben egyik tag sem lehet elsorvadó, nem lehet benne rákos daganat – a tagok kiegészítik egymást. A sátán azt akarja elhitetni velünk, hogy az egyes közösségek által őrzött értékek nem mindegyike fontos, és elég a közös nevezőre koncentrálnunk, minden más elhagyható. De mi nem ezt éljük meg, amikor Isten Szentlelkének vezetésére figyelünk. 

– A harmadik láb, amelyre építetek a gyógyulás és a szabadulás. Mit vártok ettől?

– Fontos, hogy sokan meglássák: a különböző függőségeknek az elhagyása mindössze egyetlen pillanat műve.

Matthias Kaufmann meghívott előadónk éppen erről fog a konferenciánkon beszélni. Elmeséli majd, hogy ő korábban megrögzött pornó- és maszturbációfüggő volt.

Ám egy éjszaka alatt le tudta ezt az egészet tenni. Őszintén imádkozott Istenhez, Aki megszabadította őt. Egy pillanat alatt el tudta venni a függőségeket. Ehhez viszont tényleg oda kell tudnunk állni az Úr elé. Szükségünk van arra, hogy elhárítsunk minden akadályt, amely az istenkapcsolatunkat hátráltatja, akadályozza. 

 

Gável András

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Az európai társadalmi rendszerek szétesőben vannak – Berkecz Franciska a Vasárnapnak

A zsidóságnak van küldetése az egyházon belül is

A kiemelt képünk forrása: Dr. Misek János Facebook-oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre