„Végignéztük, hogyan ölik meg macsétákkal a férjemet”

Nigeria romok a fulánik után WWM

Szüntelen támadásoknak vannak kitéve a nigériai keresztények, akikre a legnagyobb veszélyt a fulánik jelentik. A Morning Star News négy, a közelmúltban történt esetről is beszámol. Mind a négy kifejezetten keresztényeket célzó akció volt, és mind arra irányult, hogy elűzzék, megfélemlítsék, vagy legyilkolják a térségben élő keresztényeket.

Egy 18 és egy 25 éves keresztény nőt, valamint egy hat éves kisfiút gyilkoltak meg, míg másokat elraboltak szélsőséges fuláni iszlamisták a héten – jelentette a Morning Star News. A terroristák szeptember 28-án, este nyolc óra körül támadták meg a Nigéria Plateau államában fekvő Kpacsudu települést.

Az esetet megelőző héten a térség egy másik falujában, Rasatban egy keresztény közösség vezetőjét gyilkolták meg. Az áldozat 64 éves volt. Az esetről a felesége, Chundung Bulus számolt be az MSN-nek:

„Épp a tévét néztük férjemmel, mikor este fél nyolc körül, hirtelen lekapcsolódott a generátorunk, majd szinte azonnal csörögni kezdett a telefonja” – emlékezett vissza Bulus. Férje ezután kiment, hogy jobb térerőt keressen a híváshoz. „Néhány perccel később kiáltásait hallottuk, ahogy segítséget kér. A fiam és én kirohantunk, hogy megnézzük mi történik, ekkor a támadók ránk lőttek. Fuláni pásztorok voltak. El tudtunk menekülni és elbújtunk előlük egy biztonságos helyre, ahonnan

végignéztük hogyan ölik meg macsétákkal a férjemet.”

A fulánik július 27-én ugyanezt a falut már megtámadták egyszer.

Dagallang Dabot, a Beromi Oktatási és Kulturális Szervezet elnöke megerősítette a gyilkosságok hírét.

„Belefáradtunk abba, hogy a felfegyverzett muszlim fuláni pásztorok erőszakosságainak célpontjai vagyunk, miközben a nigériai kormány semmit nem tesz, hogy véget vessen a minket érő, ok nélküli támadásoknak” – fogalmazott az elnök.

Szeptember 29-én szintén fuláni elkövetők rabolták el Chris Dariyát, a helyi evangélikus egyház lelkipásztorát. A lelkészt fiával együtt Josból hurcolták magukkal.  A fiúnak a jelentések szerint egy nappal később sikerült megszöknie.

A 2016-ban indított Hungary Helps Program Észak-Nigériában támogatta többek között a dzsihadisták által lerombolt egészségügyi hálózat helyreállítását. Az ország keresztény vezetői mind egyetértenek abban, hogy a keresztény közösségeket érő szüntelen fuláni-támadások arra irányulnak, hogy erővel elvegyék a keresztények földjeit az iszlám nevében; az elsivatagosodott területekről egyébként is ide kényszerültek, hiszen a csordáikat északabbra már nem tudják ellátni.

 

Kiemelt képünkön egy fulánik által lerombolt falu látható. Forrása a World Watch Monitor.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!