A legkisebbek körében érzékenyít a Lego

A legóról sokaknak sok kedves emlék juthat eszébe, az építőkockák generációk gyermekkorát határozták meg (szülőként már inkább a talpunkba fúródó apró darabok okozta fájdalom sejlik fel). A másfél éveseknek szóló Duplo dobozban ugyanakkor érdekes dolgot fedeztem fel a minap.

Gyermekem legújabb játéka ugyanis az egyik legvagányabb Lego Duplo, amelyben egy teherautó és egy markoló is található; azt hiszem, minden kisfiú álma egy ilyen játék. A készlet része két figura is, ők irányítják a munkagépeket.

A Lego ugyanakkor nem bízta véletlenre: a politikai korrektség jegyében egy fekete és egy fehér bábut tett a készletbe.

  Lego3

Félreértés ne essék, semmi bajom a minden ember egyenlő elvével, sőt, nagyon jól tudjuk, hogy Isten színe előtt valóban mindenki egyformán értékes. Csakhogy én nem szeretném, ha ezt a Lego üzenné meg a gyermekemnek. Erre ott vagyunk én és a feleségem; majd mi, ha itt lesz az ideje, a saját értékrendünk alapján elmondjuk neki, hogy mit gondolunk a világról.

A játékba csomagolt politikai üzenetekből azonban nem kérünk!

A játék a játékra való, a felhőtlen szórakozásra, arra, hogy örömet okozzon. Nincs helye annak, hogy egy másfél éves gyermek ideológiai üzenetekkel találja szembe magát, nem kell idejekorán szembesíteni olyan kérdésekkel, amelyeket nyilvánvalóan fel sem tud fogni. Majd mindent a maga idejében – egyszerűsítések nélkül.

Mostanában az érzékenyítő mesekönyvről hallunk sokat, de ha jobban körülnézünk, születésünktől fogva a lehető legtöbb platformon próbálják beadni nekünk a túlzásba vitt toleranciát.

Persze, legyinthetünk, hogy ez csak egy játék, mit is foglalkozunk vele? De a másfél éveseknek szóló játékot követi az óvodai érzékenyítés, a mesekönyv, majd a nemváltó influenszer Youtube-videója.

Vigyázzunk a gyermekeinkre, amennyire csak tudunk, mert rajtunk is múlik, hogy milyen világban kell majd leélniük az életüket!

Iratkozzon fel hírlevelünkre