Háromszék jövője a turizmus

A turizmus és a gazdaság szorosan összefüggő, egymást kiegészítő ágazatok. Az RMDSZ háromszéki szervezete ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy a gazdaság- és turizmusfejlesztés területén működő vállalkozók is erősítsék Kovászna Megye Tanácsának RMDSZ-es tanácsoscsapatát.

– Látványos előrelépés tapasztalható a térségben a turizmus terén. Ez egy jól végiggondolt koncepció eredménye. A megyei tanács felvállal minden olyan infrastrukturális fejlesztést, amely élhetőbbé teszi a vidéket – mondta Tamás Sándor, a megyei önkormányzat vezetője.

A megye területén lévő közlekedési infrastruktúra, az épülő vidombáki repülőtér, a Háromszéken áthaladó bákói autópálya mind ezt a célt szolgálják. Emellett a térséget promováló rendezvények, az elmúlt években ide csábított bukaresti véleményformálók és a számukra szervezett tanulmányi kirándulások abban játszanak fontos szerepet, hogy Háromszék a turisták kedvelt úti célja legyen.

– Bukarestben 1,5 millió turistát jegyeztek az elmúlt évben, míg Brassóban 1,2 milliót – jegyzete meg az erdélyi politikus.

– Ez az arány pár éven belül megfordul, ami Kovászna megye turistaforgalmát is megnöveli majd. A kulcsszó az együttműködés; úgy a szomszédos megyék, mint az önkormányzatok és a vállalkozói szféra között – emelte ki az elnök.

Háromszék élen jár a turizmus terén

– Az elmúlt öt évben tudatos turisztikai felkészülés zajlott, kiépült Háromszék brandje, színvonalas kulturális és gasztronómiai rendezvényeket szerveződtek, elkészült a megye turisztikai applikációja és portálja Visit Covasna néven – sorolta az eredményeket Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke. – Az ország egyik legkisebb megyéjeként élen járunk a turizmus promotálása terén. Az elmúlt öt évben 5-10 százalékkal nőtt az érkező turisták, illetve a vendégéjszakák száma.

– Idén térdre kényszerítette a turizmust a vírus, megállt az élet, azonban az összefogásnak köszönhetően úttörő kezdeményezést indítottunk Visit Covasna Safe Place néven, melybe közel száz szállásadó egység kapcsolódott be. Elindult a belső turizmus – előnyt kovácsoltunk a járványból. Többek között a mi munkánknak köszönhetően egyre több olyan turista látogat Háromszékre, aki korábban nem ismerte a térséget – jegyezte meg Grüman Róbert alelnök, aki egyben a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület vezetője is.

Az a cél, hogy 2030-ra évi 1 millió turista érkezzen Kovászna megyébe.

Az alelnök elmondta: már azon is dolgoznak, hogy a megye tíz települése megkapja az Európai Unió által is elismert, helyi érdekeltségű turisztikai település tanúsítványt, mely további EU-s támogatások elnyeréséhez jelenthet majd ugródeszkát.

Grüman: Meggyőződésem, hogy Háromszék jövője a turizmus!

Nagy lehetőségek vannak a gyógyvizekben

Gyógyhatású vizeinek köszönhetően Kovászna a megye egyik legkedveltebb turistaközpontja. Imre Csaba Lóránd helyi vállalkozó szerint éppen ezért a fürdőváros folyamatosan fejlődik, egyre több fiatal, külföldi és belföldi turista látogatja a szolgáltatások bővülésének köszönhetően.

– A székelyföldi turizmus attól egyedi, hogy nincs benne a felületes, nagyvárosi viszonyulás; itt a turistával szóba állnak, szívből fogadják őt – fogalmazott a vállalkozó.

A megyei tanács az elkövetkező években korszerű úthálózata által kinyitja Erdővidéket Kolozsvár, Brassó és Udvarhely irányába is. Ezután az ott élő vállalkozókon múlik, hogy miként használják ki a turizmus nyújtotta lehetőségeket.

Gál Károly erdővidéki vállalkozó szerint mentalitásváltásra van szükség, de egyelőre még útkeresési folyamat zajlik a térségben.

Erdővidék erős idegenforgalmi potenciálját a kastélyokban, borvizekben, illetve természeti adottságaiban és a vadászatban látja. Átgondolt fejlesztésre, szakképzésre, minőségi szolgáltatásra, a térség brandjének kialakítására van szükség. Mindezekből a helyiek csak nyerhetnek – a vendéglátósok, panziósok és egyéb vállalkozók éppúgy, mint – például – a kézművesek.

Az erdélyi helyhatósági választásokról bővebben itt olvashatnak.

Forrás: RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének sajtóirodája 

Kelemen Hunor: az elmúlt nyolc évben tíz kormánya volt Romániának, és ez meglátszik az eredményeken

Kelemen Hunor: A káoszban a magyaroknak rendet kell tartaniuk

Mi 16 év eredményeit mutatjuk fel, ezt magyar is, román is láthatja

(Kiemelt képünkön: A csíkkozmási Bojzás néptáncegyüttes a nyergestetői csata 168. évfordulóján az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc egyik utolsó ütközetének székelyföldi helyszínén, a Csíkkozmáshoz tartozó Nyergestetőn lévő emlékműnél 2017. július 29-én.
MTI Fotó: Veres Nándor)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre