Mi 16 év eredményeit mutatjuk fel, ezt magyar is, román is láthatja

Erdélyben és mindenhol, ahol magyar ember él, négyévente meg kell mutatni az erőt, amit képviselünk, ezt pedig a választásokon lehet megtenni, hiszen minden közösségnek annyi ereje van, emennyit felmutat – nyilatkozta a Vasárnapnak Demian Zsolt, az RMDSZ margittai körzetének elnöke, Pocsaly Zoltán polgármester tanácsadója. Mint mondta, a szeptember 27-ei romániai helyhatósági választások tétje, hogy folytatni tudják-e az elkezdett munkát, és ha igen, milyen erővel. Hozzátette, ez semmi máson nem múlik, csak azon, hogy a magyar közösség milyen arányban megy el szavazni.

– A margittai polgármester tanácsadójaként minden problémába, nehézségbe belelát. Ön szerint mi lesz a legnagyobb kihívás a szeptember végi helyhatósági választásokon?

– Sorsdöntő választások előtt áll Margitta és az egész romániai magyarság. Városunk életében és mindennapjaiban magyarnak és románnak egyaránt fontos, hogy az RMDSZ polgármestere folytatni tudja csapatával együtt az elkezdett munkát – mégpedig azért, mert csak akkor fejlődött biztonságosan a település, amikor mi vezettük. Ez tény, ezt talán senki nem vitatja.

Amikor nem az RMDSZ irányított, megállt a város fejlődése. Az elmúlt években fontos terveket álmodtunk meg. Ugyanakkor mostanra ezek konkrét, aláírt, elnyert pályázatok, illetve kivitelezés alatt álló projektek lettek.

Margitta szempontjából most az a kérdés, hogy Pocsaly Zoltán polgármester és a helyi RMDSZ a régióban is kiemelkedő EU-s források lehívása révén meg tudja-e valósítani a terveit, amelyek a következő évtizedekben előrelendíthetik a térség életét – vagy letérünk erről az útról mindenféle hangzatos ígéretek miatt.

Erdélyben és mindenhol, ahol magyar él, négyévente meg kell mutatni az erőt, amit képviselünk, ezt pedig a választásokon tehetjük meg. Minden közösségnek annyi ereje van, amennyit felmutat.

Ha az RMDSZ jól szerepel, akkor hatékonyan tudja képviselni a romániai magyarokat. Azt is mondhatjuk, hogy a szervezet annyira erős, amennyi erőt a választók adnak a hátizsákjába. Ezért nagyon fontos szeptember 27-én minden magyarnak elmenni és támogatni minden településen a szövetséget. Az elmúlt 30 év bebizonyította, hogy a magyarok problémáit csak mi, magyarok értjük meg, és csak mi képviseljük. Azt is mondhatjuk: mi beszélünk egymás nyelvén.

– Mit adott a városnak az elmúlt években Margitta városvezetése? Milyen sikeres pályázatokat tudnak felmutatni?

– A Margittai Polgármesteri Hivatal ez elmúlt években kiemelt figyelemmel kezelte azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével külső (EU-s, országos, vagy megyei) forrásokat hozhat a településre. Büszkén mondhatjuk, hogy Bihar megyében a hasonló méretű települések között mi vagyunk a listavezetők, hisz összesen 25 038 014 eurót sikerült elnyerni. Ez több mint 1100 eurót jelent egy margittai lakosra lebontva. Ennek köszönhetően az ,,Octavian Goga” Főgimnázium Independenței negyedbeli épülete teljes tatarozáson megy át, ugyanakkor a líceum udvarán bentlakás és étkezde épül. Ezt a jövőben a környéken élő diákok mindegyike igénybe veheti majd, nemzetiségtől függetlenül.

Demian Zsolt (Forrás: Demian Zsolt Facebook-oldala)

Egy másik kiemelt pályázatunk a szintén közel ötmillió euró értékű, a helyi turizmust előremozdító projekt. Margitta évtizedekig híres volt a termálfürdőjéről. Most ott tartunk, hogy két strand is működik a városban. Az egyik magántulajdonban, míg a másik önkormányzati tulajdonban áll. Ezen felül beindításra vár még egy magánstrand a város terebesi kijáratánál. Jól látszik, hogy a turizmus és ezen belül a gyógykezelések, a termálvíz pozitív hatásai komoly lehetőségeket biztosítanak a jövőben ennek a térségnek. Ezért a városvezetés az önkormányzat működtetésében álló strand mellé írt egy pályázatot, amely a meglevő lehetőségeket nagymértékben bővíti majd, hisz fedett medencéket és wellnesrészleget is belefoglaltunk.

Mindkét nagy EU-s projektünk a jövőt szolgálja.

Ugyanakkor itt megemlíteném azt is, hogy az RMDSZ bukaresti forrásokból ötmillió lejt hozott Margittára, célirányosan a Horváth János Elméleti Líceum új szárnyának megépítésére és sportpályák kialakítására. Ezek megvalósítása után bizton állíthatom, hogy infrastruktúra szempontjából is éllovas lesz Margitta, ami az oktatást illeti.

– Egyre több a román Margittán és környékén. Mit tesznek annak érdekében, hogy a magyarok, a magyarság megmaradjon ezen a területen?

– A magyarság megmaradásának szolgálatában leginkább az önálló magyar iskola, a Horváth János Elméleti Líceum áll. Éppen azért hoztuk létre, hogy a helyi és környékbeli magyar diákok gátak nélkül megünnepelhessék történelmi ünnepeinket, megemlékezéseinket méltó formában megrendezhessék, és még sorolhatnám. De ezen felül a civil szervezetek – a Horváth János Társaság, a Gyöngyvetők Néptáncegyüttes, a Vidéki Ifjúsági Szövetség – mind komoly munkát végeznek annak érdekében, hogy fiatal és idős, hagyományőrző vagy modern, kultúrát kedvelő vagy bulizni vágyó magyarok rendszeresen, itt helyben megkapják azt, ami érdekli őket.

Ezekben a programokban az RMDSZ mindig partner, illetve sok esetben a kezdeményező szerepet játssza. Mi minden magyar rendezvény mellett ott állunk.

Csupán két programot kiemelve a tavalyi termésből: augusztus közepén először járt városunkban a Nemzeti Táncegyüttes (két telt házas előadást tartottak nekünk), majd a Szabadság Feszt keretén belül közel 1000 néptáncos Erdélyből és Magyarországról együtt táncolt 100 percig a főutcán. Ez két olyan rendezvény volt, amelyre nagyon büszkék vagyunk, ilyesmit nálunk nagyobb városoknak sem sikerült összehozniuk.

Néptáncosok a Szabadság Feszten (Forrás: Szabadság Feszt Facebook-oldala)

– A választásokon mivel tudják magyarként meggyőzni a román szavazókat?

– Mi 16 év eredményeivel indulunk, ezt mindenki láthatja, magyarok és románok egyaránt. 2004-ben, amikor Pocsaly Zoltán először mérettette meg magát, első mandátumában óriási gondokkal küszködött a város. A tetemes vízveszteség miatt a szolgáltató csak programra adott vizet, amit ezért a margittaiaknak vedrekbe és különböző edényekbe kellett gyűjteniük, ami sok gonddal járt.

A közvilágítás, az utak, a járdák, a zöldövezetek mind-mind lemaradt, balkáni állapotban voltak. Ezek megoldása után nem csak a magyarok élete lett jobb, európaibb. Mindenki élvezi, mindenki látja.

Persze kampányban a jelöltek ígérnek mindent, tudnak nagyobbat mondani, idővel pedig halványulnak azok a dolgok, amikkel az út elején küszködtünk, de azt nem vitatja senki, hogy Pocsaly Zoltán polgármester és az RMDSZ csapata tett a legtöbbet a városért; a mi jelöltünk a legsikeresebb városvezető az elmúlt 30 évben. Ugyanakkor

mi úgy politizáltunk, hogy ne legyen magyar-román konfliktus, így aztán a magyarok szavazatain felül a románokéra is számítunk.

– Milyen főbb sikereket ért el az RMDSZ-es vezetés az elmúlt 16 évben?

– A fent említettek mellett nagy eredménye közösségünknek a Dr. Pop Mircea Városi Kórház teljes felújítása, ami Cseke Attila szenátornak köszönhető, hisz az ő egészségügyi minisztersége alatt kiemelt fontossággal kezelte ezt a régiót is. Most pedig ennek felszerelését irányítja a városháza egy másik pályázatának köszönhetően. A Megyei Önkormányzat támogatásával épül egy tanmedence, ugyancsak ez támogatta meg a város körgyűrűjének hatástanulmányát, de tervben van egy ipari park létrehozása is. Hozzá kell tennem, hogy a Bihar Megyei Tanácsot is magyar ember vezeti ebben a mandátumban, Pásztor Sándor személyében.

– A neves anyaországi előadókat is felvonultató margittai Szabadság Feszt egyre népszerűbb. Mi a sikerük titka, és mennyiben segíti egy ilyen fesztivál a helyi közösségek megmaradását? Vagy inkább csak öregbíti Margitta jó hírnevét?

– A Szabadság Fesztivál a legjobb kezdeményezés, ami az elmúlt tíz évben megfogalmazódott. Az ötlet úgy jött, hogy a műhelytáborok lassan kifulladtak, már nem voltak kíváncsiak a civil szervezeteinkben munkálkodó fiatalok ezekre az eseményekre. Arra gondoltunk, hogy egy fapados zártkörű fesztivál, nyári egyetem, strand megmozgatja majd őket. Ez olyan jól sikerült, hogy kritikával érkeztek azok, akik nem tevékenykedtek egyik szervezetben sem, mert nem jöhettek be. Ez egy ,,köszönjük meg” rendezvénynek indult, fejtágítóval egybekötve, majd az első után láttuk, hogy elkezdődött valami. Kell a fiataloknak egy ilyen fapados fesztivál, hisz nem mindenki engedheti meg magának a nagy fesztiválokat. Így a másodikon már bárki részt vehetett. Az évek során pedig mindig igyekeztünk elérni, hogy a rendezvény minősége és nagysága is nőni tudjon.

Tavaly 14 000 vendég vett részt rajta, közéleti személyek, egyetemi tanárok, civil szervezetek, orvosok, helyi és környékbeli, erdélyi és anyaországi fellépők.

A fiataljainknak most már nem kell elmenniük drága és messzi fesztiválokra, megkapják itt sokkal olcsóbban, ugyanakkor kapnak még mellé nyári egyetemet, termál strandot. Ezzel együtt városunk hírneve eljutott Csíkszeredától Budapestig, a Bánáttól Kárpátaljáig – magyar és partiumi fiatalok közösen érezhetik jól magukat nálunk.

A 2019-es Szabadság Feszt megnyitása. (Forrás: Szabadság Feszt Facebook-oldala)

– Mi a helyhatósági választások tétje?

– Az, hogy folytatni tudjuk-e az elkezdett munkát, és ha igen, milyen erővel. Ez semmi máson nem múlik, csak azon, hogy vasárnap a magyar közösség milyen arányban megy el szavazni. Én arra kérek mindenkit, hogy szakítson időt erre, és támogassa azokat, akik nem ígértek sokat, de annál több eredményt tudnak felmutatni, támogassák azokat, akik dolgoztak az elmúlt években, és van konkrét, bemutatott jövőképük!

Olteán Csongor a romániai magyar fiatalokról: Itt vagyunk, és visszük a zászlót

Kelemen Hunor: A káoszban a magyaroknak rendet kell tartaniuk

Semjén: A román pártok megpróbálják megszerezni a magyar szavazókat

(Kiemelt képünkön: Demian Zsolt az EP-választások előtt. Forrás: Demian Zsolt Facebook-oldala)

Iratkozzon fel hírlevelünkre