Mindent elmond a szerelemről és a békességről a kétperces kisfilm

A 20 éves iráni rendező, Syed Mohammad Reza Kheradmand „Thursday Appointment” című alkotása érzékeny finomsággal reagál a házasságok napjainkban megtapasztalható krízisére és annak áldozataira. Egy idős házaspár autóvezetés közben Khwāja Shams-ud-Dīn Muḥammad Ḥāfeẓ-e Shīrāzī tizennegyedik századi iráni költő versét szavalja. A piros lámpánál észreveszik, hogy a szomszédos autóban a fiatal szülők éles vitában vannak, miközben a hátul ülő kislányuk félelemben várja a veszekedés végkimenetelét. A megoldás nem késik soká... A kisfilmet a luxori afrikai filmfesztiválon is díjazták.

„A szerelmesek lelkei ismerkednek ebben a mély tengerben – halljuk Hafez idézett költeményét az idős úr szájából –, fuldokoltak egész éjjel, de a szennyezett vizet nem adták vissza. A költő szerelmeseknek szánt üzenete, mint lágy szellő gyógyítja be a sebeket. Te vagy az egyetlen Shirez-ben, aki a kezedben tarthatod az én szívemet, hogy a Paradicsom vizével itassál meg.”

A költemény sok évszázada megfogalmazott költői üzenetét a rendező mai kontextusba helyezi. A modern képsorok mintegy aktualizálják a holtomiglan-holtodiglan, egy férfi és egy nő közötti, egész életre szóló felbonthatatlan szövetségét. Az egymást tekintetből megértő idős házaspár a szeretet figyelmeztető jeleként az idős feleség rózscsokrát küldi át a veszekedő fiataloknak, hogy a gyermekük által is áhított békességet kezdjék el megélni egymás között.

Syed Mohammad Reza Kheradmand kisfilmje igazi gyógyír a mindennapok egymást magunk alá tipro rohanásában és szeretetlen figyelmetlenségében. A mű gyengédsége több mint érzelem: az örök szeretet korokon átívelő erejét mutatja egy olyan korban, ahol abból egyre kevesebb jut mindannyiunknak. Érdemes tehát megnézni és átélni a békességszerzés hiánypótló perceit.

Iratkozzon fel hírlevelünkre