Hetvenmillióval támogatná az ellenzéki magyar sajtót a „cseh Soros”?

Közösségi oldalán jelentette be az ex-indexesekből felálló új szerkesztőség, hogy Csehországból érkezik hamarosan 200 ezer eurónyi támogatás a lap beindítására. Az adomány mögött a Zdenek Bakala tulajdonában álló Economia kiadó áll, amely több cseh lapot is üzemeltet. Bakalát a „cseh Sorosnak" nevezik, mindketten ugyanazt az NGO-t támogatják – írta meg a V4NA.

A legújabb, de még nem üzemelő magyar hírportál, amelynek munkatársai az ex-indexesekből verbuválódtak, közösségi oldalán bejelentette, hogy kétszázezer euróval támogatja a működésüket az egyik legnagyobb cseh médiacég, az Economia. Azt is közölték, hogy az adomány még nincs náluk, mindössze szándék kinyilvánításáról van szó.

Az Economia – írja a hírügynökség – a cseh médiavállalkozó Zdenek Bakala üzletember tulajdonában van, vagyonát 1 milliárd dollárra becsülik. Az induló hírportál egyik vezetője azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy az Economia nem kap részesedést a vállalatból a támogatásért cserébe.

Bakala lapjainak tevékenységét, illetve a közszolgálati Cseh Televíziót 2018-ban Milos Zeman elnök beiktatási beszédében szokatlanul élesen bírálta. A bírálat ellen azonnal tiltakozott a Cseh Televízió és az érintett újságokat (Hospodárské Noviny napilap, Respekt hetilap, Aktuality.cz hírportál) megjelentető Economia kiadó is. A politikus a választások alatti favoritizmussal és általános elfogultsággal vádolta a sajtótermékeket. A megszólalás után szinte rögtön tüntetések bontakoztak ki.

Az üzletember számára a politika világa sem ismeretlen, 2010-ben több pártot is támogatott pénzügyileg, összesen 28,5 millió koronát (mai árfolyamon: 1 millió euró) adományozott három pártnak. Az üzletembert Andrej Babis cseh miniszterelnök is bírálta már. Tavaly decemberben arról beszélt, hogy az államnak kellett megmentenie a korábban Bakala tulajdonában lévő szénipari OKD nevű vállalkozást, amely több mint 10 évvel ezelőtt privatizációs botrányba keveredett.

A cseh vállalkozó Soros György amerikai tőzsdespekulánssal is kapcsolatba hozható, 2007-ben együtt szerepeltek egy konferencián, amelyet a Policy Association for an Open Society szervezett. A cseh milliárdos 2007-ben alapította meg a Bakala Alapítványt, amely célja, hogy tehetséges diákoknak biztosítson külföldi egyetemekre ösztöndíjat. Az alapítvány olyan Soroshoz köthető nem kormányzati szervezeteket is támogat, mint például a Közép-Európai Aspen Intézetet (The Aspen Institute Central Europe). A szervezet 2019-es éves beszámolójában a Bakala Alapítvány az első helyen van feltüntetve, de az The Aspen Institute és az The Aspen Institute Germany is meg van említve.

Utóbbi kettő feltűnik a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) adatbázisának kifizetési listáján is. Eszerint a The Aspen Institute 2016 és 2018 között 590 ezer dollárt kapott, míg a német intézet 2017-ben több mint 347 ezer dollárral gazdagodott.

Forrás: V4NA

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre!