Csődöt mondott az integráció? Svédország szigorításra készül

Néhány nappal ezelőtt a svéd törvényhozásban Jimmie Åkesson, a Svéd Demokraták elnöke interpellációjában arról kérdezte Stefan Lövfen kormányfőt, hogy nem lát-e összefüggést a migráció, valamint a bűnügyi statisztikák romlása között. Löfven reakciója fordulópontot jelenthet a svéd bevándorlási politikában.

Ő ugyanis azt válaszolta Akesson kérdésére, hogy amennyiben a migráció olyan ütemben nő, ami lehetetlenné teszi az integrációt, akkor valóban bűnözési problémák állhatnak elő. Mi több, Löfven azt is hozzátette: ez „kristálytiszta tény”.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök

A miniszterelnök később a svéd televízióban is hasonlóan fogalmazott, és bejelentette, hogy kormánya biztosan szigorítani fog a bevándorlási szabályokon. – A bevándorlók gyerekei közül rengetegen azt látják, hogy a szüleik nem dolgoznak, ráadásul később meggyőződésükké válik, hogy ez normális… – fogalmazott.

Ezzel Löfven áttételesen azt is beismerte, hogy az integráció nemcsak biztonsági tekintetben kezd csődöt mondani, de a munkaerőpiacra sem tudják nagy számban bevezetni a frissen érkezetteket. Akikből van bőven, hiszen míg Finnországban 6, Dániában pedig 7 migráns jut 1000 lakosra, addig Svédországban 28. És így talán azt is jobban megértjük, hogy arányosan nézve 2019-ben miért halt meg négyszer annyi svéd utcai lövöldözésekben, mint német.

Ha elsőre Stefan Lövfen szavai esetleg nem tűnnek olyan döbbenetesnek, akkor gondoljunk bele, hogy a svéd kormányfő még tavaly is határozottan tagadott minden összefüggést a bűnözés és a migráció között. Azt is tegyük hozzá, hogy most már a miniszterelnök kijelentéséről cikket közlő Die Welt is párhuzamos társadalmakról beszél a svéd településeken. Nahát, eddig nevetség tárgya volt a progresszív sajtóban, ha no go-zónák kerültek elő – nem?

Mindenesetre a Welt szerint is komoly változás előtt állhat a svéd bevándorlási politika, amely változás korábban elképzelhetetlennek tűnt. Ehhez hozzátehetik a magukét a szociáldemokratákkal koalícióban kormányzó zöldek is, akik élesen elutasítanak minden szigorítást, ezért nem teljesen kizárható a kormánytöbbség felbomlása sem. Ami biztos, a konzervatív pártok már bejelentették, hogy a jövőben polgári szövetséget kötnek, és lehetőség szerint közösen szeretnének a szociáldemokraták ellen fellépni.

A cikk forrása a Die Welt témával foglalkozó írása és az svt.se riportja volt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre