Az RMDSZ szerint a vidékfejlesztés prioritást élvez Háromszéken

Háromszék húzóágazata a mezőgazdaság, éppen ezért Kovászna Megye Tanácsa az elkövetkező időkben további munkát és anyagi támogatást kíván fektetni az ágazat fejlesztésébe. Ebben vállalnak majd fontos szerepet a vidékfejlesztés területén dolgozó RMDSZ-es megyei önkormányzati tanácsosjelöltek is.

– Kovászna megye lakosságának több mint 50 százaléka él vidéken – ugyanakkor a városban élők több mint fele is életvitelszerűen kapcsolódik falvakhoz – mondta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Az erdélyi politikus szerint a vidékfejlesztés ügye egyre meghatározóbbá válik. Ez egyrészt az infrastrukturális fejlesztésekben nyilvánul meg, a víz- és csatornahálózat, utak, hidak építésében, az egészségügyi rendszer korszerűsítésében. – Gondolunk a gazdák mellett a helyi kis- és középvállalkozókra, a falusi turizmusra, erdőgazdálkodásra. A vidék megtartó ereje rendkívül fontos – tette hozzá. – Ezt a célt szolgálták eddigi tevékenységükkel az ágazatban dolgozó szakemberek, akik az elkövetkezőkben megyei tanácsosként is fognak dolgozni.

✅ Barátos község az elmúlt négy évben a legdinamikusabban fejlődő községek közé tartozik. ✅ A jó irányt tartani fogjuk Tánczos Ferenc Szabolcs polgármesterrel és csapatával. Hajrá!

Gepostet von Tamás Sándor am Samstag, 19. September 2020

 

Három LEADER csoport alakult az elmúlt tíz évben Háromszéken:

az Erdővidéket és az Oltmentét összefogó Alutus Régió Egyesület, a Kézdiszékhez kapcsolódó Angustia – valamint a Sepsiszék egy részét és Orbaiszéket magába foglaló Progressio. Ezek előnye, hogy az uniós támogatási rendszerben született pályázatokról helyben döntenek. A projektek összértéke az elmúlt évtizedben meghaladta a 15 millió eurót.

– Napi kapcsolatban vagyunk a kisvállalkozókkal, a gazdákkal, az önkormányzatokkal és a szociális szféra képviselőivel. A LEADER az alulról jövő kezdeményezések elve szerint működik, a helyi lakosok igényeit tükrözi – mondta el Antal Esztilla, az Alutus Régió Egyesület ügyvezetője. Hozzátette: a projektek lebonyolításának minden szakaszában jelen vannak, az igényfelméréstől kezdve egészen a megvalósításig és a visszacsatolásig – a visszajelzések tanulságait pedig beépítik a következő stratégiába.

Több tízezer embert érint az erdőgazdálkodás

Több tízezer vidéki háromszéki ember érintett abban, hogy jól működjön az erdőgazdálkodás. Dimény György erdészmérnök, a berecki közbirtokosság létrehozója, a helyi magánerdészeti hivatal vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, több mint 15 ezer hektár erdőn és legelőn gazdálkodnak, 11 közbirtokossággal és önkormányzatokkal, illetve fizikai személyekkel dolgoznak együtt.

A vadgazdálkodást is képviselő szakember szerint az ágazat legnagyobb problémája abból adódik, hogy nincs egészséges egyensúly a vadak és az emberek érdekei között – hogy Bukarest és Brüsszel számára nem a helyi emberek fontosak.

– Tovább szeretnénk fejleszteni a közbirtokosságokat a pályázati lehetőségek útján, ebben kívánok szerepet vállalni megyei tanácsosként – emelte ki a tanácsosjelölt.

✅ Kézdiszentlélek községben parkosítottak, iskolát, kultúrotthont felújítottak, a legnagyobb beruházás pedig a…

Gepostet von Tamás Sándor am Samstag, 19. September 2020

 

Agráripari park létrehozásában van a jövő

A mezőgazdasági kis- és középvállalkozókat képviselő Cseh Csaba szerint a vidéki gazdák megélhetését és fejlődését nagyban segítené egy agráripari park létrehozása, ahol terményeiket a befektetett munkának megfelelően tudnák értékesíteni. Így kiküszöbölhető lenne, hogy az értékesítési lánc ellátása akadozzon, ami jelenleg gondot okoz a térségben. A gelencei vállalkozó a megyei önkormányzattal közösen ezekért a célokért szeretne dolgozni.

Egységben az erő

Kovászna megyében egyre inkább felértékelődik a gazdák körében a szövetkezeti rendszer. A Kézdi Lacto Coop szövetkezet például kétszáz kézdiszéki családnak biztosít megélhetést, ezt egészíti ki az erdővidéki gazdák társulása.

Orbán Miklós agrármérnök harmadik megyei tanácsos mandátumának vág neki. A háromszéki gazdák egyesületének fiatal elnöke úgy látja, szintet kell lépni a gazdálkodás terén. – A cél, hogy vállalkozásként tekintsünk a farmokra és a vállalkozásokra, ne szociális kérdésként. Erre jó példa a kézdiszéki tejszövetkezet és a növénytermesztésre alapozó Sicland szövetkezet, amelyet jelenleg pár illyefalvi gazda működtet – emelte ki az AgroSIC Közösségek Közti Társulás vezetője. – Ugyanilyen jó példa a megyében működő falugazdász-hálózat is, melyet a magyar kormány támogat, valamint sokat segített a mezőgazdaságok gépesítésében a Pro Economica Alapítvány finanszírozása. Orbán Miklós szerint szükség van arra, hogy segítsék munkájukban a gazdákat, ugyanakkor érdemes szövetkezetekben gondolkodni és a társulás irányába elmozdulni.

Az erdélyi helyhatósági választásokról bővebben itt olvashatnak.

Forrás: RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének sajtóirodája 

Olteán Csongor a romániai magyar fiatalokról: Itt vagyunk, és visszük a zászlót

Kelemen Hunor: az elmúlt nyolc évben tíz kormánya volt Romániának, és ez meglátszik az eredményeken

Fontos, hogy minden szinten erős képviselete legyen a magyarságnak

Kiemelt képünk forrása az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének sajtóirodája/ Kelemen Lehel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre