Élénkül a gyermekvállalási kedv

Úgy tűnik, öt évtized rapszodikus változásai után lassan élénkülni kezd a gyermekvállalási kedv – olvasható a Demokrata.hu cikkében. A jövőnket illető óvatos derűlátás indokolt, még ha a koronavírus-válság árnyékot vet is a tíz év alatt kialakított stabil jövőképre.

2010-ben a termékenységi ráta 1,25-ös értéke azt mutatta: a magyar népesség rövid időn belül az eddigieknél is drámaibb népességfogyásra számíthat. A szocialista–szabad demokrata kormányok politikája is e folyamatot erősítette. A megszorító intézkedések, valamint az egyre mélyülő gazdasági válság miatt a családalapító korba lépett Ratkó-unokák népes nemzedéke egyre halogatta a párválasztást, a gyermekvállalást, igyekezve berendezkedni a kor divatja és a média által sulykolt szinglilétre – mutat rá a lehetséges okokra cikkében a Demokrata.hu.

A kiemeli, hogy a 2010-es kétharmados győzelemmel hatalomra került keresztény-konzervatív kormány új családpolitikát hirdetett, melynek célja az volt, hogy annyi évtized után végre megszülethessenek azok a gyermekek, akikre a párok vágynak.

Az új családpolitika által életre hívott rugalmas családtámogatási rendszer komoly anyagi segítséget jelentett, hiszen a kormány tetemes részt átvállalt az otthonteremtés és a gyermeknevelés költségeiből.

A lap rávilágít, hogy változni kezdett a közhangulat is, elsősorban az egyre javuló és kiszámíthatónak tűnő gazdasági helyzetnek és a folyamatosan stabilizálódó értékrendnek köszönhetően. A fiatalok körében egyre vonzóbb lett a tartós párkapcsolat, többen és többen kötöttek házasságot, a válások és az abortuszok száma pedig csökkent. Így jutottunk el a koronavírus-járványhoz és a hónapokig tartó országos karanténhoz, amely aztán májustól kezdődően lecsökkentette a házasságkötések számát.

A KSH adatai azonban továbbra is kedvező folyamatokat mutatnak.

Az év első felében a halálozások száma a járvány ellenére csökkent: vélhetően az országos bezártság más betegségekre vagy a balesetek számára is kedvezően hatott, a születések száma pedig minden hónapban növekedett. 2020 első hét hónapjában 4,9 százalékkal több gyermek jött a világra, mint 2019 hasonló időszakában. Vagyis ebben az időszakban 2488-cal lettünk többen. Ha ezeket a számokat összevetjük a jónak mondható halálozási adatokkal, akkor láthatjuk: érzékelhetően lassult a népességfogyás üteme.

A statisztikusok azonban más örvendetes folyamatokra is felhívták a figyelmet. Az utóbbi években nemcsak a gyermekvállalási hajlandóság erősödött, hanem több éve egyre „divatosabb” a házasságkötés, amiben szerepet játszanak a házaspárok által igénybe vehető juttatások, például a családi adókedvezmény, az otthonteremtési és babaváró támogatások rendszere. Az adatok azt mutatják, a fiatalok bátrabban vágnak bele a családalapításba, ha biztos anyagi háttérrel rendelkeznek és stabil jövőkép áll előttük.

A Miniszterelnökség épületén is ott lobog a babazászló!

A nagycsaládosok közel százezer forintot spórolhatnak meg szeptemberben

Kovács Árpád: egy társadalom jövőképét nem lehet gyermekek nélkül elképzelni

Forrás: Demokrata.hu; Kép: Pixabay.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre