Ezt kell tenni, ha anafilaxia jelentkezik ételallergiás gyermeknél!

Ha gyermekünk diagnosztizált ételallergiás, akkor a továbbiakban kerülnie kell azoknak az élelmiszereknek a fogyasztását, amelyek a tüneteit okozzák. A diéta betartása nagy odafigyelést igényel a beteg és a környezete részéről is, hiszen számos készen kapható élelmiszer tartalmazza a leggyakoribb allergéneket.

Az ételallergia kapcsán fellépő legsúlyosabb, életveszélyes allergiás reakció tüneteiről és ellátásáról dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergiaspecialista, a Budai Allergiaközpont orvosa ad tájékoztatást.

Egy falat is allergiás tüneteket okozhat!

Ha gyermekünk diagnosztizált ételallergiás, akkor a továbbiakban kerülnie kell azoknak az élelmiszereknek a fogyasztását, amelyek a tüneteit okozzák. A diéta betartása nagy odafigyelést igényel a beteg és a környezete részéről is, hiszen számos készen kapható élelmiszer tartalmazza a leggyakoribb allergéneket – tejet, tojást, búzát, földimogyorót, vagy szóját.

Ha az allergiás gyermek véletlenül fogyaszt ezek valamelyikéből – az elfogyasztott mennyiségtől függetlenül – allergiás tünetei jelentkeznek. Az, hogy milyen mennyiségű étel okoz panaszokat, egyénenként változó. A tünetek lehetnek enyhébbek vagy súlyosak. Ez utóbbi esetében beszélünk anafilaxiáról.

Enyhe allergiás tünetek lehetnek:

– arc, ajak vagy szemduzzanat
– viszkető érzés az ajkakon, szájban
– csalánkiütés (akár testszerte), viszketéssel járó egyéb bőrkiütés
– hányinger, hasi fájdalom, rossz közérzet

Mit tegyünk, ha enyhe allergiás tünetek jelentkeznek?

Ilyen esetben maradjunk végig a gyermek mellett és figyeljük az állapotát. Ha nincs változás, akkor az allergiás tünetekre adhatunk szájon át antihisztamint.

Az anafilaxia jelei

A Wold Allergy Organization meghatározása alapján a hirtelen – az étel elfogyasztását követő percektől néhány óra alatt – kialakuló rosszullét az anafilaxia. A következő tünetekről ismerhető fel:
– duzzadt (ödémás) nyelv, nyelési nehezítettség, rekedt hang vagy folyamatos köhögés
– légzési problémák (nehézlégzés, sípoló légzés, folyamatos köhögés)
– alacsony vérnyomás, sápadtság, ájulás

Időnként a hirtelen jelentkező csalánkiütés és állandósult gasztrointesztinális tünetek (görcsös hasi fájdalom, hányás) jelenléte is utalhat anafilaxiára.

Fontos!

Az ételallergiát diagnosztizáló orvos minden esetben elkészíti azt az akciótervet, amely személyre szabottan tartalmazza a tennivalók leírását és a beadandó gyógyszerek nevét, illetve azt is, hogy milyen esetben van szükség sürgősségi ellátásra.

Mit tegyünk anafilaxia esetén?

Amennyiben a gyermek vélhetően allergént tartalmazó ételt fogyasztott, és a tünetek alapján anafilaxiára gyanakszunk, akkor a következőket tegyük:
– fektessük le, de ha a légzés így nehezére esik, akkor ültessük inkább
– amennyiben elérhető, használjuk az önbelövős adrenalin tollat (epinephrine). Amennyiben ez nem elérhető, azonnal vegyük igénybe a sürgősségi ellátást
– ha az ételallergiás gyermek asztmás is, akkor a rohamoldó inhalátort is alkalmazzuk
– hívjunk sürgősségi ellátást a beteg részére minden esetben, ha anafliaxiára gondolunk.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Iratkozzon fel hírlevelünkre