Tüntetnek a migránsok Leszboszon, a rendőrök könnygázt is bevetettek

Helyszíni beszámolók szerint több száz ember indult meg Mitilíni kikötője felé, az úton a rendőrség torlaszokat állított fel. A migránsok a rendőröket kövekkel dobálták meg.

A görög kormány pénteken erősítette meg a leszboszi rendőrséget, miután a napokban fokozódott a feszültség a móriai regisztrációs központ leégése miatt.

A tábor megsemmisülése óta zűrzavar uralkodik a szigeten, az eddig a túlzsúfolt központban élő több mint 12 ezer, zömében afrikai és afgán migráns több napja alszik a szabad ég alatt.

A rendőrség megerősítésének másik oka a feldühödött helyiek tiltakozása, akik közül sokan jelezték: a tábor leégése után nem akarnak több migránst látni a szigeten.

Aggodalomra ad okot az is, hogy legalább 35 táborlakónak pozitív lett a koronavírus-tesztje. A helyiek attól tartanak, hogy elszabadulhat a vírus a szigeten, orvosok pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a tábor leégése óta az egykori lakók még a korábbinál is rosszabb higiéniai körülmények közé kerültek, kiemelve, hogy sokuk napok óta nem jutott vízhez sem.

A tűzvészt követően több kormány is jelezte, hogy befogad menedékkérőket, köztük gyerekeket is. Eközben a görög hatóságok új táborok építését rendelték el, ám a szigeten rekedt migránsok azt követelik, engedjék el őket Leszboszról. Beszámolók szerint tüntetések alakultak ki a táborhelyek kialakítására érkezett munkagépek mellett is.

A görög bevándorlási és menekültügyi minisztérium szóvivője, Alekszandrosz Ravagasz újságíróknak azt mondta, megkezdték az építkezéseket.

Sebastian Kurz osztrák kancellár megerősítette kormánya álláspontját, hogy Ausztria a politikai nyomás ellenére nem hajlandó embereket befogadni a leégett görögországi Moria migránstáborból.

„Ha most engedünk ennek a nyomásnak, azt kockáztatjuk, hogy ugyanabba a hibába esünk, amelyet 2015-ben elkövettünk” – jelentette ki az osztrák kancellár a Facebookon közzétett videoüzenetében.

Az akkori migránsválságban a budapesti pályaudvaron rekedt migránsokról készült „borzasztó” képek odavezettek, hogy az európai politika engedett a nyomásnak. Ennek nyomán még többen indultak el Közép-Európa felé – magyarázta Kurz.

Ausztria helyben szeretne emberhez méltó ellátásról gondoskodni a rászorulók számára, amellett idén már 3700 gyermeket fogadott be – folytatta. Az osztrák média ennek kapcsán rámutatott, hogy ez családegyesítés keretében történt.

A migránskérdés európai kezeléséről szólva Kurz kijelentette:

„Amire nincs szükség, az a szimbólumpolitika. Sokkal inkább egy igazi, tartós pénzügyi segítségre van szükség az érintett területeken, egy gazdasági távlatra az afrikai földrész számára, és külső határaink hatékony védelmére.”

Szlovénia kész négy kísérő nélküli gyereket befogadni – jelentette az STA hírügynökség a ljubljanai belügyminisztériumra hivatkozva. A Vecernji List című horvát napilap az ottani belügyminisztériumra hivatkozva pedig azt közölte, hogy Zágráb hajlandó befogadni 12 kísérő nélküli gyereket a leégett leszboszi migránstáborból.

Az APA osztrák hírügynökség megjegyzi, hogy mindkét nyugat-balkáni országban konzervatív kormány van hatalmon, amelyek a migránskérdésben keményebb álláspontot képviselnek. Janez Jansa szlovén miniszterelnök kedden Sebastian Kurz osztrák kancellárral Ljubljanában találkozva kiemelte, hogy Szlovénia és Ausztria az illegális bevándorlás kérdésében azonos állásponton vannak.

A menekültek és migránsok EU-n belüli elosztása csak azután kerülhet szóba, ha az unió külső határainak védelme megoldódik – mondta Jansa.

Ausztria és a visegrádi országok elvi okokból nem hajlandók menedékkérőket befogadni a leégett leszboszi migránstáborból. Arra hivatkoznak, hogy

a tüzet minden valószínűség szerint táborlakók okozták, és így valójában a befogadással megjutalmaznák az erőszakot.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön illegális bevándorlók menekülnek a görögországi Leszbosz szigetén fekvő Moria migránstáborból, ahol újra tűz ütött ki 2020. szeptember 9-én. MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre