Cselekvő egyénekre és közösségre van szükség a bolygó védelmében

Teremtésvédelmi konferenciát rendezett a Vasárnap.hu

Meg kell szabadulnunk a klímaszorongástól és le kell győznünk a félelmeinket ahhoz, hogy az egyház társadalmi tanítását megvalósíthassuk.

„El kell kezdenünk hálát adni a mindennapokért, amelyeket egymással tölthetünk”

– mondta Dabóczi Kálmán, a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom elnöke pénteken a Vasárnap.hu által szervezett, teremtésvédelemmel foglalkozó minikonferencián Budapesten. Dabóczi szerint csak akkor lehetünk sikeresek, ha félelmeinket képesek vagyunk magunk mögött hagyni. Ehhez az is szükséges, hogy legyünk hitelesek és hűségesek a céljainkhoz. Előadásában kiemelte: sokkal több olyan érték van, amely az embereket összeköti, ezeket kell nézni, és ezek alapján kell szervezni a jövőt. Közösen, együttes erővel az élet- és teremtésvédelem programja valóban megvalósítható.

Nemes Gábor Laudato Si’ animátor előadásában elmondta, hogy a pápai enciklika megismerése kiemelkedően fontos lett 2020-ra. A Szentatya munkája minden jóakaratú embernek szól, ezért valóban érdemes elolvasni, és az abban megfogalmazott programokat a mindennapokban megvalósítani. Ugyanakkor elmondta, hogy

a pápai enciklika által sürgetett ökológiai megtérés nélkül bolygónk sorsa hamarosan menthetetlen lesz.

Fenyősi Zoltán előadásában a „Zöld Tízparancsolat” hétköznapokban történő megjelenítését szorgalmazta, nem csupán a személyes, hanem az üzleti, illetve vállalati életben is. A zöld projektmenedzsment idehaza egyelőre nem elterjedt, ugyanakkor üdvös lenne, ha a kis- és nagyvállalatok egyaránt úgy építenék ki a működésüket, hogy minél kevesebb károsanyagot, felesleget állítsanak elő. Egy ilyen zöld, Ferenc pápa Laudato Si’ enciklikájára épülő Magyarországra lenne szükség.

Előadásában sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a magyarországi plébániák és gyülekezetek még kevéssé tették magukévá Ferenc pápa öt évvel ezelőtti enciklikáját.

A cél, hogy ezen változtassunk, és cselekvő egyénekkel cselekvő közösségeket hozzunk létre.

Horváth János, a Magyar Méhtenyésztők Országos Egyesületének elnöke kifejtette: a beporzókra, a méhekre nagyon nagy szükség van. A Magyarországon is átalakuló környezeti hatások miatt a méhek életmódja rendkívüli mértékben megnehezül. A klímaváltozás okozta ökológiai pusztítást a vegyszeres növényvédelem még jobban felerősíti. A társadalmi felelősségvállalás kapcsán szólt arról is, hogy mindannyian – mint vásárlók – befolyásolhatjuk a méhek sorsát. Magyarország ma még nem szorul mézbehozatalra, ám Európa nyugati feléről ez már nem mondható el. Ha a környezeti ártalmak továbbra is fennmaradnak, akkor a Kárpát-medencei méhpopuláció mérete is jelentősen csökkenhet.

A teljes konferencia itt tekinthető meg. 

A Vasárnap.hu hamarosan részletes beszámolókat és videókat közöl a konferencián elhangzott előadásokról.

 

Tóth Gábor

Iratkozzon fel hírlevelünkre