Márki-Zay Péter szerint a gyűlöletkeltés eszköze a babazászló

Közösségi oldalán jelentette ki Márki-Zay Péter, hogy nem hajlandó kitűzni az új élet érkezése előtt tisztelgő babazászlót, az ugyanis szerinte a budapesti szivárványos zászlóra adott válasz, vagyis részben a gyűlöletkeltés eszköze. Hódmezővásárhely polgármestere ezúttal nemcsak érzéketlen, de tájékozatlan is volt.

„Fideszes kollégáim kedves figyelmessége, miszerint babazászlókat helyeznek el a városháza épületén, először az én szívemet is megmelengette – míg rá nem döbbentem, hogy az akció a budapesti szivárványos zászlóra adott válasz – a szeretetbe ismét gyűlölet volt csomagolva, ismét nem valamiért, hanem valami ellen kampányolnak. Ez viszont elszomorított” – írta közösségi oldalán Hódmezővásárhely polgármestere.

Márki-Zay Péter szerint ebben a kontextusban egyik zászlót sem kellene kitűznünk, „ahogy Vásárhelyen sincs kinn a cigány zászló, mégis mindenben támogatjuk a cigányságot”.

Nehezményezi, hogy Magyarország így is a legelutasítóbb, legkirekesztőbb társadalom egy nemrég közzé tett nemzetközi összehasonlításban, ráadásul az utóbbi 10 évben vált azzá. Úgy látja, itthon ráadásul nemcsak a migránsokat, cigányokat, melegeket, nőket degradálják, illetve hozzák hátrányos helyzetbe, de baloldaliakat és a kormánykritikus jobboldaliakat is. „Csoda-e ezek után, hogy magyarok százezrei döntenek a kivándorlás mellett, hogy a szomszéd országokban egyre többen választják az asszimilációt a magyarságuk feladásával, és nagyon kevesen vállalnak gyermeket az anyaországban is?” – teszi fel a költői kérdést.

Márki-Zay még ezt a helyzetet sem átallja arra használni, hogy a kormányt szidja. Mint fogalmaz, „talán nincs még egy kormány a világon, aki (sic!) ennyi erőfeszítést tett ilyen kevés eredménnyel a demográfiai katasztrófa elhárítására, a gyermekvállalási kedv növelésére”. A polgármester a kudarc okát a bérek, az oktatás és az egészségügy terén való lemaradásban és a kabinet által folytatott gyűlöletkampányban látja.

A babazászlós kezdeményezés a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom nevéhez köthető, a lényege pedig az, hogy ne csak a halált jelezzük fekete zászlóval, hanem az új élet érkezését is hirdessük a közösségekben.

Skrabski Fruzsina, a mozgalom vezetője kommentben reagált a polgármester tudatlanságára és érzéketlenségére. Mint fogalmazott,

nagyon sajnálja, hogy Márki-Zay úgy ír valamiről, hogy nem néz utána. A városvezetőt arra is emlékeztette, hogy a mozgalom ötpárti támogatottsággal bír,

és már több ízben hangot adtak annak, hogy logobójukat nem a szivárványos zászló ellenében teszik ki. Megjegyezte: még a főpolgármester, Karácsony Gergely is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A Miniszterelnökség épületén is ott lobog a babazászló!

(Kiemelt képünkön: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én. MTI/Mohai Balázs)

Iratkozzon fel hírlevelünkre