Szíriában lerakták a Hagia Sophia székesegyház másolatának alapkövét

A szíriai Hama tartomány nyugati részén fekvő Al-Suqaylabiyehben lerakták a konstantinápolyi Hagia Sophia székesegyház alapkövét. Az ortodox keresztények által lakott városban a mai Törökországban található és nemrég mecsetté átalakított bizánci Hagia Sophia székesegyház másolatát fogják felépíteni.

Egy szíriai keresztény város lakossága úgy döntött, hogy a tíz éve fennálló háborús körülmények ellenére felépítik a konstantinápolyi Hagia Sophia székesegyház kicsinyített másolatát – írta meg az Al-Masdar News.

Az ötletet Nabel Abdallah, Al-Suqaylabiyeh város Nemzetvédelmi Erőjének parancsnoka adta, miután a török vezetés júliusban mecsetté alakította át a múzeumként működő egykori bizánci székesegyházat.

Abdallah szerint ez a templom nemcsak a kereszténység jelentőségét szimbolizálja Szíriában, hanem emlékművet állít minden keresztény mártírnak, aki az életét adta hazájáért, hogy megvédje szeretteit az iszlamisták támadásaitól.

Az alapkőletétel alkalmából szervezett ünnepségen szíriai állami, katonai és egyházi személyek is részt vettek.

A rendezvényen jelen volt Alekszej Csaiko, az Orosz Fegyveres Erők szíriai parancsnoka, aki bejelentette, hogy a moszkvai vezetés is hozzájárul a templomépítéshez – közölte a Russia Today

Az újonnan felépített Hagia Sophiában több imatermet is kialakítanak majd; stílusában viselni fogja a nyugati és a keleti kereszténység jegyeit.

Nicolas Baalbaki, a hamai ortodox egyház püspöke áldását adta a templom felépítéséhez, ami az összefogásnak köszönhetően egy éven belül meg is nyílhat.

Al-Suqaylabiyeh arámi nyelven annyit jelent: makacs ellenálló. A város lakói méltónak is bizonyultak erre a névre, hiszen a tíz éve elhúzódó szíriai konfliktusban az iszlamista csoportok állandó ostrom alatt tartották a keresztény települést.

A helyi férfiak Nabel Abdallah vezetésével megszervezték a város nemzetvédelmi erejét és visszaszorították a terroristákat a szomszédos Idleb tartományba.

A képre kattintva galéria nyílik!

Az isztambuli Hagia Sophia 1935 óta múzeumként működött, és a város legkiemelkedőbb turistalátványosságának számított.

Az épület 537-től a Bizánci Birodalom legfontosabb székesegyháza és az ortodox keresztény világ központja volt, de Konstantinápoly 1453-as elfoglalását követően az Oszmán Birodalom mecsetté alakította át.

A 20. században Musztafa Kemal Atatürk, a világi Törökország megteremtője múzeummá alakíttatta.

Egy török iszlám konzervatív egyesület 2016-ban pert indított annak érdekében, hogy a bíróság mondja semmisnek az 1934. november 24-ei minisztertanácsi döntést, amely a Hagia Sophia múzeummá alakításáról rendelkezett.

A török legfelsőbb közigazgatási bíróság július 10-én semmisnek nyilvánította a korábbi döntést. Recep Tayyip Erdogan török elnök erről azonnal rendeletet adott ki, és közölte, hogy 86 év után újból mecsetként fog működni az egykori keresztény székesegyház.

A török elnök döntése nagy felháborodást keltett a közel-keleti keresztények körében. A szír keresztény várost védő erők parancsnoka ezután döntött úgy, hogy saját földjét ajánlja fel az új Hagia Sophia felépítéséhez.

A szíriai keresztényekről bővebben itt olvashatnak.

Hatalmas karácsonyfát állítottak a szír keresztények a frontvonalon

Kiemelt képünk forrása a Facebook.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre