„Európa maradjon fehér!” – így zárult az Unió migrációról szóló „titkos” konzultációja

Nemrég ért véget egy migrációról szóló uniós konzultáció, amelyhez bárki hozzászólhatott az EU online felületén. Annak ellenére, hogy finom szólva nem reklámozták agyon ezt a lehetőséget, végül 1829 visszajelzés érkezett, köztük meglepően sok részletesen kifejtett, már-már önálló újságcikknek is beillő véleménnyel. A legkülönfélébb országokban élő válaszadók (jellemzően egyszerű uniós polgárok) rendkívül fontos dolgokra világítottak rá – foglaljuk össze röviden, hogy mikre!

A hozzászólások elsöprő többsége migrációellenes – különbségek jóformán csak az ellenkezés mértékében vannak. A ritka kivételeket leginkább a sokszor emlegetett NGO-k, civil vagy álcivil szervezetek jelentik, melyek a tőlük megszokott migrációpárti törekvéseket képviselik ezen a fórumon is. Az önálló, saját véleményüket megosztó átlagemberek viszont szinte kivétel nélkül az EU migrációs politikájának árnyoldalait bírálják.

Jó lenne, ha a Magyarországon és Lengyelországon állandó jelleggel a demokráciát, magyarán (eredeti jelentésében) a nép uralmát számon kérő Unió meghallaná, meghallgatná végre polgárai – vagyis a nép hangját.

Klaus Z. (Németország) a migrációs politika jogi hátterét, többek között a 2015-ös német határnyitást, az ún. Willkommenskulturt kritizálja, kiemelve, hogy az „nagy kockázatot jelent a schengeni térség összes állampolgárára nézve”. Svájci mintára népszavazásokat és polgári kezdeményezéseket szeretne: „Teljes demokratikus döntéshozatalra van szükségünk az összes uniós polgár számára! (…) Az európai polgároknak vissza kell venniük az irányítást és korlátozniuk kell az uniós hatóságok hatalmát. (…) Nincs szükség álmokra. Szükség van viszont az európai nemzetek és e nemzetek polgárainak hatalomra juttatására. (…) A nyílt határ politikával azonnal fel kell hagyni.

Akiknek nincs bírósági alapon elismert tartózkodási joguk, azoknak haladéktalanul el kell menniük!”

Elisabeth W. (Ausztria) tíz pontban gyűjtötte össze ellenérveit. Először is kifogásolja, hogy a tervezet kizárólag angol nyelven hozzáférhető, viszont az érintett polgárok többsége nem rendelkezik megfelelő nyelvtudással ahhoz, hogy azt pontosan megértse… Mint írja, „A névtelen visszajelzés nem lehetséges, bár erre sok polgárnak szüksége lenne a hátrányok elkerülése érdekében”. (Azért az igazán elgondolkodtató, hogy még egy osztrák hölgy is úgy érzi, az Európai Unióban 2020-ban nem mindenki mondhatja el szabadon, negatív következmények nélkül a gondolatait…) Az osztrák hölgy felveti még, hogy a „rendszert” adójukkal fenntartó embereknek alig van beleszólásuk a döntésekbe, miközben a „civil” szervezetek, amelyek nem fizetnek adót, sőt sok esetben az államok és az EU is támogatja őket, „nagy színpadot kapnak”. Szerinte az Unió kudarcot vallott külső határainak védelmében, ezért a nemzetállamok számára lehetővé kell tenni, hogy maguk vegyék át ezt a szerepet, és a menedékkérők befogadásáról önállóan dönthessenek. Elisabeth zárógondolata is figyelemre méltó:

„Az EU nem politikai unió, hanem államok szövetsége. Ennek KELL maradnia!”

Lars N. (Svédország) a 2015 óta tartó tömeges bevándorlás és az ugrásszerűen növekvő bűnözés között von párhuzamot. Bandaháborúk, lövöldözések, robbantások, rablások, nemi erőszak, kábítószerkereskedelem. A média megpróbálja elhomályosítani a valóságot. Ha a tettes svéd, közzéteszik a nevét, fényképét, ha viszont bevándorló, akkor nem.

Meelis O. (Észtország) a kötelező betelepítési kvóták ellen emeli fel a szavát. Az észtek annak idején az Unióhoz mint gazdasági közösséghez való csatlakozást támogatták a népszavazáson – és nem kívánják feladni szuverenitásukat, önállóan szeretnék meghatározni, kikkel kívánják megosztani hazájukat, és kikkel nem.

Friedrich F. (Németország) az általa elolvasott véleményeket foglalja össze. Arra a következtetésre jut, hogy az adófizető polgárok ellenzik a migrációt – az adót nem fizető, sőt mások adóiból élő NGO-k ellenben támogatják. Ennek fényében teszi fel rövid, de velős „költői” kérdését:

„Kinek szolgálsz TE, kedves EU, valójában?”

Toomas P. (Észtország) arra figyelmeztet, hogy országuk lakosságának egynegyedét orosz bevándorlók adják, akik kulturális közelségük ellenére sem asszimilálódtak az észt társadalomba. „Ha az EU segíteni akar a menekülteken, akkor segítsen nekik a szülőföldjükön!”

Johan K. (Svédország) a határok lezárását, kitoloncolásokat, az illegálisan érkezők menedékjogának megtagadását követeli. A legkisebb bűncselekmény elkövetése esetén is kiutasítást és életre szóló kitiltást. A bevándorlóknak alkalmazkodniuk kell Európa keresztény értékeihez, erkölcséhez, etikájához és kultúrájához – írja.

Martin B. (Németország) szintén kemény szavakkal utasítja el a paktumot, mert szerinte az lakosságcserét, népirtást, az európai népek és a keresztény Európa végét eredményezné.

Martin G. (Luxemburg) röviden fogalmaz: „Én és a családom egyáltalán nem értünk egyet további menedékkérők befogadásával”.

Röszke, 2020. január 29. Rendõr és katona járõrözik a röszkei közúti határátkelõhely szomszédságában épült kerítésnél 2020. január 29-én. A határátkelõnél 2020. január 28-án hajnalban migránsok nagyobb csoportja próbált a kerítést megrongálva magyar területre jutni a szerb oldalról. MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Rostislav V. (Csehország) egyszerű üzenetet küldött:

„Nem akarunk menekülteket sem a hazánkban, sem Európában. Nem akarunk muszlimokat az országainkba. Azt akarjuk, hogy Európa fehér maradjon!”

Pierre T. (Franciaország): „Nem támogatom a további migránsok fogadását, különösen most, amikor világjárvány van. Ezek az emberek megterhelik az amúgy is törékeny uniós gazdaságot, ráadásul nem akarnak asszimilálódni, ami sok konfliktust okoz”.

Bruno B. (Ausztria) a mások által is felvetett problémák mellett megemlíti a migrációval együtt növekvő antiszemitizmust, valamint azt, hogy a bevándorlókat sok esetben azért nem lehet integrálni a befogadó társadalmakba, mert ők maguk nem akarnak beilleszkedni. Tesz még egy nagyon fontos kijelentést: „Nem vagyunk felelősek az egész világért!”

Arjan B. (Hollandia): „Az illegális bevándorlók növekvő száma mindannyiunk biztonságát veszélyezteti. (…) Hollandia már túlzsúfolt – nem akarunk polgárháborút a bevándorlókkal!”

Giuseppe T. (Olaszország) szintén a migrációs politika kudarcáról ír. Úgy véli, nem vagyunk képesek kezelni ezt az inváziót, az európai emberek biztonsága és egészsége érdekében a rászorulókat otthon, a saját hazájukban kellene segíteni:

„Mint turistákat, szívesen látjuk őket… A szicíliaiak mindenkit üdvözölnek – de nem hülyék!”

Henk V. (Hollandia): „Lakosságcsere=genocídium. Az európai népek elleni népirtásért felelős politikusokat hazaárulás miatt bíróság elé kell állítani!”

Zdeněk J. (Csehország): „Bármi is legyen az Új Migrációs és Menekültügyi Paktum deklarált célja, az elkerülhetetlen hatás olyan emberek tömeges bevándorlásának támogatása lesz, akik nem hajlandók elfogadni az európai értékeket, a toleranciát és a nyitott gondolkodást. Sajnos a menedékkérők többségét az iszlám befolyásolja, így ezeknek az embereknek a tömeges beáramlása nemcsak az európai nemzeteket fogja tönkretenni, amelyek biztosítják a jólétet, hanem az emberek szabad életstílusát is”…

Nos, ezeket a hozzászólásokat olvasva úgy tűnik, két megfejtés lehetséges. Az egyik, hogy már nemcsak az elmaradott vidéki magyarság, hanem egész Európa kizárólag Orbán Viktor beszédeit hallgatja, a Fidesz-propaganda rabja, csak az M1-et tudja fogni – és ezeken kívül nincsen más tájékozódási lehetősége. A másik, hogy az önálló gondolkodásra képes (és hajlandó) emberek bizony nem fogadják el kritika nélkül az NGO-k és a fősodratú balliberális média által eléjük tálalt, egyedül elfogadhatónak kikiáltott értelmezéseket, hanem saját véleményeket alakítanak ki, amelyek viszont, érdekes módon, Európa-szerte összecsengenek… Én ez utóbbit tartom valószínűbbnek. Ha pedig így van, és mindenütt vannak még józan gondolatok – az fénylő reménysugár lehet az alagút végén.

Langó Róbert

Olvasásra ajánljuk:

Konzultáció az uniós menekültpolitikáról? Kit érdekel!

Iratkozzon fel hírlevelünkre