A belarusz hatóságok megtagadták a minszki római katolikus érsek hazautazását

Megtagadták a fehérorosz hatóságok hétfőn Tadeusz Kondrusiewicz minszki római katolikus érsektől, hogy Lengyelországból visszautazhasson Fehéroroszországba.

Kondrusiewicz többnapos munkalátogatáson járt Lengyelországban, de amikor a Kuznica/Bruzgi határátkelőhelyen keresztül vissza akart térni egyházmegyéjébe, a hatóságok indoklás nélkül megtagadták beutazását – közölte a Kathpress katolikus hírügynökség a catholic.by hivatalos fehérorosz katolikus honlapra hivatkozva. Kondrusiewicz fehérorosz állampolgár.

A hírügynökségek utaltak arra, hogy Fehéroroszországban a katolikus istentiszteleteken vasárnap olvastak fel egy pásztorlevelet, amelyben az egyházi vezetés imára és az erőszak beszüntetésére szólított fel.

Kondrusiewicz többször bírálta a hatóságok erőszakos fellépését az Aljakszandr Lukasenka elnök újraválasztása ellen békésen tüntetőkkel szemben. Legutóbbi bírálatát éppen külföldi tartózkodása során fogalmazta meg. Az érsek közvetlenül azonban nem bírálta a hivatalos választási eredmények szerint hatodik mandátumát elnyert elnököt.

Lukasenka korábban figyelmeztetett: a politikának semmi keresnivalója a templomokban, és szankciókkal fenyegetett.

Augusztus 25-én az orosz ortodox egyház szinódusa felmentette hivatalából a fehérorosz ortodox egyház vezetőjét, Pavel (Ponomarjov) minszki és zaszlavi metropolitát, akinek helyére Veniamin (Tupeka) bariszavi és maringorszki püspököt nevezték ki. A Vesztyi orosz hírportál szerint Pavel korábban azzal a kéréssel fordult Lukasenkához, hogy fékezze meg az újraválasztása miatt kibontakozott tüntetések résztvevőivel szemben alkalmazott hatósági erőszakot.

Különösen a katolikus egyház állt ki a választási csalás és a rendőrségi brutalitás ellen tiltakozók mellett. Mindazonáltal minden felekezet erőszakmentességet és országos párbeszédet sürgetett.

A 9,5 milliós fehérorosz lakosság mintegy 10-15 százaléka római katolikus vallású. Jelentős részük, akárcsak az érsek, a lengyel kisebbséghez tartozik. A keresztények többsége az ortodox egyház híve.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön templom látható Minszkben. Forrás: Pixabay.com.  

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre