Salvini a magyar család- és ifjúságpolitikát dicsérte

Magyarország népesedéspolitikáját dicsérte Matteo Salvini, a Liga vezetője a Comunione e Liberazione olasz katolikus mozgalom Riminiben zajló találkozóján péntek este.

A politikus kijelentette, hogy Magyarország azon kevés országok egyike, amely hatásos családpolitikát gyakorolva szembeszállt az Európai Unióban tapasztalható demográfiai csökkenéssel.

A Liga vezetője azt mondta, Magyarországon emelkedett a születési ráta.

Olaszországban az utóbbi egy évben 116 ezer gyerekkel kevesebb született – tette hozzá a jobboldali politikus.

A politika “a fiatalokhoz sem szólhat, ha nem tesz semmit annak érdekében, hogy a fiatalok családot alapíthassanak” – jegyezte meg Matteo Salvini.

Összegzésként kijelentette, hogy a család- és ifjúságpolitikában “Orbán kettő nullra legyőzte Olaszországot”.

Salvini megjegyezte, hogy a magyar parlament olyan családpolitikát fogadott el, amellyel a születési ráta 1,4 százalékról 1,6-ra emelkedett januárban.

Később a PD képviselőházi frakcióvezetője, Graziano Delrio kijelentette, hogy a jelenlegi olasz kormány a magyarnál is “fejlettebb” családpolitikát dolgozott ki, de “Olaszországban gazdasági fellendülés nélkül nem fognak újraindulni a születések”.

A Comunione e Liberazione olasz katolikus mozgalom minden nyáron Riminiben rendez találkozót. Az augusztus 23-áig tartó politikai-kulturális találkozó péntek esti beszélgetésén az olasz kormánypártok és az ellenzék vezető politikusai vettek részt.

A téma a parlament szerepe volt a járványidőszakban. Felszólalt Roberto Speranza egészségügyi miniszter, valamint Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek elnöke is.

Az olaszországi járványhelyzettel kapcsolatban Antonio Tajani, a Hajrá Olaszország alelnöke, az Európai Parlament volt elnöke fenntartását fejezte ki Giuseppe Conte miniszterelnökkel szemben, aki szerinte megkerülte a parlamentet. Tajani hangsúlyozta, hogy a parlamentnek szélesebb hatáskört kell biztosítani.

“Nem lehet ekkora mozgásteret adni a miniszterelnöknek, aki egyedül dönt a teendőkről” – vélekedett. Ehhez hozzátette: “Orbán miatt emeltek panaszt, miközben Olaszországban sem követtek eltérő magatartást”.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása az MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci.

Iratkozzon fel hírlevelünkre