1054 óta tartó széttartást békéltetett össze Szent István királyunk

20 éve fogadta szentjei sorába I. István királyunkat az ortodox egyház.

2000. augusztus 20-án I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka az ortodox egyház szentjei közé iktatta első Árpád-házi szent királyunkat, I. Istvánt. Az 1054-es egyházszakadás óta nem volt példa arra, hogy az ortodox egyház sajátjának ismerje el a római katolikus egyház valamely szentjét.

I. Bartolomaiosz az ortodox egyházfő konstantinápolyi pátriárkája 2000. augusztus 18-án érkezett Budapestre, hogy részt vegyen a magyar államalapítás és a kereszténység felvételének kettős jubileumi ünnepségén. A konstantinápolyi pátriárkát Mádl Ferenc köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök fogadta.

Augusztus 20-án, a zsúfolásig megtelt Szent István téren megtartott szentmise során az ortodox egyházi vezető bejelentette, hogy elfogadják István királyunk életszentségét.

Szent István király térítő tevékenysége a budapesti Szent István bazilika domborművén. (Forrás: Flick.com)

Így hát húsz esztendeje a keleti egyház is szentként tekint államalapító királyunkra. A pátriárka Szent István király mellett Hierotheosz térítő püspököt is elfogadta ekkor az ortodox egyház szentjeként.

☦️🇭🇺✝️ 20 éve avatták Szent Istvánt az ortodox egyház szentjévé, aki így szakrális hidat képez a nyugati és keleti…

Közzétette: KDNP és Frakciója – 2020. augusztus 19., szerda

I. Bartolomaiosz cselekedete azért is volt rendkívüli, mert az 1054-es egyházszakadás óta nem volt példa arra, hogy az ortodox egyház sajátjának ismerje el a római katolikus egyház valamely szentjét. 2000-ben e cselekedett révén is sikerült megerősíteni a kapcsolatot a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátussal.

Tóth Gábor

Kiemelt képünk forrása: Szent István király szobra a Budai várban. Fotó: Vasárnap.hu/Palkó Dániel

Fontos a keleti és nyugati kereszténység együttműködése

„A Szent Jobb erőforrás, ma is útmutatás a jelenléte” – Snell György a Vasárnapnak

Megtartják az ünnepi szentmisét augusztus 20-án a Szent István-bazilikában

Iratkozzon fel hírlevelünkre