Azbej Tristan: A közvetlen segítségnyújtásban hiszünk

Humanitárius együttműködéséről írtak alá egyetértési megállapodást a magyar és a lengyel kormány képviselői hétfőn Budapesten. Utána közös sajtótájékoztatót tartott Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára és Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes. 

Azbej Tristan a lengyel és magyar nép évszázados baráti összetartására hívta fel a figyelmet és rámutatott, „eljött az idő, amikor e közös, egymás iránt érzett szolidaritásunkat kifordítjuk a többi, a világban élő ártatlanul szenvedő ember felé is”.

Az aláírás utáni sajtótájékoztatón elmondott beszédében a Miniszterelnökség államtitkára aláhúzta: a megfogalmazott dokumentum akkor éri el igazán tervezett célját, ha mindkét ország elkötelezi magát a konkrét és  gyors cselekvés mellett. Az üldözött közösségek iránt vállalt feladatként nem csak a túléléshez éppen szükséges segélynyújtást nevezte meg, hanem a helyreállítási munkálatokban, a béke hosszabb távú megteremtésében való aktív részvételt is. 

A megállapodás alapja a közösen vallott világnézet, elvek és értékek fontosságának elismerése. Ezek a két ország által követett alapvető értékek azonban nem csak a politikusok, de e két nemzet tagjai között is igen népszerűek, miként általánosan jellemző a  szenvedő ártatlanok iránti szolidaritás is. 

„A közvetlen segítségnyújtásban hiszünk. A legjobb mindig a helyszínen felmérni és a rászorulókkal közösen kialakítani a segítségnyújtás legjobb formáját” – fogalmazott Azbej Tristan.

Az államtitkár kifejtette: miközben mindkét kormány elsődleges feladata a gondoskodás a saját polgárairól, keresztény kulturális gyökereinkből fakadóan erkölcsi kötelességünk a segítségnyújtás a világ más régióiban élő rászorulóknak is.

A legtöbbször azt kérik tőlünk a bajba jutottak, hogy járuljon hozzá a szülőföldjükön való boldoguláshoz, ne kelljen elhagyniuk otthonaikat, hazájukban is képesek legyenek majd boldogulni – idézte fel tapasztalatait Azbej.

E ponton található a legfontosabb közös nevező a két ország humanitárius segélynyújtási politikájában:

„mindketten úgy véljük, nem a bajt kell az Európai Unióba hozni, hanem a segítséget kell a krízisövezetekbe eljuttatni, hiszen ez lehet csak a problémák hosszútávú megoldásának kulcsa.”

Azbej Tristan és Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes bejelentették: a jövőben a két ország kormányközi munkacsoportot hoz létre, amely a közös tapasztalatcsere és együttműködés különböző lehetőségeit biztosítja majd. Jablonski hozzátette, lengyel részről a külügyminisztérium szakemberei, magyar részről a Hungary Helps Program vezetői adják majd a munkacsoport bázisát. 

Kifejtette: egyre többeket üldöznek a hitükért, ők segítségre szorulnak. Az egyetemes emberi jogok védelmének jelentőségére is fel kell hívni a figyelmet, aminek pedig része a szabad vallásgyakorlás is. A világban továbbra is sok helyen van és lesz szükség a szolidaritás kifejezésére. Mint fogalmazott,

„a megállapodás aláírása nemcsak a kezdete lehet egy még szorosabb magyar-lengyel együttműködésnek, de más országok kormányainak csatlakozását is örömmel várják.”

A külügyminiszter-helyettes végül megerősítette Azbej Tristan véleményét, amely szerint  Magyarország és Lengyelország nemcsak partnerek, hanem barátok is, közös értékeket vallanak, és hasonló az álláspontjuk a legtöbb humanitárius probléma kezelésének ügyében.

 

S4C.News, Vasárnap.hu, Palenik Szabó Gergely

 

Kiemelt képünkön Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára és Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes a két fél szándéknyilatkozatának aláírását követő sajtótájékoztatón Budapesten, 2020. augusztus 17-én. Fotó: Vasárnap.hu/S4C.News, Palenik Szabó Gergely

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre