Zarándokházat adtak át a győri Káptalandombon

Átadták a Győri Egyházmegye káptalandombi épületegyüttesében kialakított huszonhárom apartmanból és egy kápolnából álló zarándokházat, a Domus Peregrinit pénteken.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt hangoztatta az átadón, hogy a Káptalandomb olyan kulturális keresztény érték, amely építészeti és művészeti területen is „fantasztikusat mutat” az egész magyarságnak és Közép-Európának, másrészt hatalmas szellemi és keresztény lelki érték.

A kormány ezért nyilvánította nemzeti emlékhellyé idén tavasszal a Győr szívében lévő területet – tette hozzá.

Felidézte boldog Apor Vilmos vértanú püspök mintegy nyolcvan évvel ezelőtti mondatát, miszerint

„a liberalizmus, a szocializmus és a mai kor sokféle kollektív rendszere arra szövetkezett, hogy Krisztust letaszítsák a trónról”.

Az államtitkár bízik abban, hogy ahhoz hasonlóan, ahogy az elmúlt kétezer évben nem sikerült a kereszténységet elpusztítani, úgy most sem fog, mert mindig lesznek olyan bátor keresztények, egyházi és világi vezetők, akik ellenállnak.

A kormány ezért is támogatja az országban templomok, közösségi és egyházi épületek felújítását és építését, mert az ellenállásnak ez a helyes módja, sohasem az erőszak, mi azt nem vállalhatjuk

– mondta, megjegyezve: Arra a hangos és embereket meggyalázó magatartásra, amelyet tapasztalunk szerte most a világban, a kitartás és az értékteremtés a válasz.

A zarándokházak is ezt a célt szolgálják, mert az oda érkezők hitét erősítik – fűzte hozzá.

Közölte, hogy a zarándokház kialakítását a kormány 830 millió forinttal támogatta.

Veres András megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke reményét fejezte ki, hogy a zarándokházban nemcsak vallásos emberek fognak megszállni, hanem a kultúrát és történelmet szeretők is, mert érezni fogják, hogy a Káptalandombon nemcsak megnézni kell az emlékeket, hanem elmélyülni is.

Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) győri polgármester úgy fogalmazott, hogy a Káptalandomb előre tekintő módon fejlődik.

Cseh Sándor, a Győri Egyházmegye Püspöki Vagyonkezelő igazgatója arról beszélt, hogy a Káptalandomb intenzív fejlődési szakaszban van, aminek része a zarándokház átadása is.

(MTI)

Kiemelt képünkön Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára  beszédet mond a káptalandombi épületegyüttesében kialakított huszonhárom apartmanból és egy kápolnából álló zarándokház, a Domus Peregrini átadásán 2020. augusztus 14-én. MTI/Krizsán Csaba

Iratkozzon fel hírlevelünkre