Iszlamisták indítottak támadást egy észak-mozambiki kikötővárosért

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez kötődő fegyveresek támadást indítottak egy kulcsfontosságú észak-mozambiki kikötővárosért - írta szerdai közleményében a mozambiki erők vezérkara.

A terroristák az elmúlt héten megpróbálták elfoglalni Vila de Mocímboa da Praiát, beszivárogtak a helyi közösségekbe, és több támadást hajtottak végre – állt a közleményben.

Jelenleg is folynak a harcok a biztonsági erők és a szélsőségesek között, akik élő pajzsként használják a polgári lakosságot. A tájékoztatás szerint a hadsereg eddig 59 terroristával végzett, és felszámolta a lázadók hat táborát – közölte az MTI.

Alex Vines, a Chatham House kutatóintézet Mozambik-szakértője a dpa német hírügynökségnek elmondta: a szélsőségesek egyre magabiztosabbak és szervezettebbek, miközben a kormányerők tűrő- és teljesítőképességük határán vannak.

Vines aláhúzta: a támadás nem érte váratlanul a kormányt, mert már jó ideje zajlik a kötélhúzás a hadsereg és az iszlamisták között Cabo Delgado tartományban.

Az összecsapások 2017-ben kezdődtek a gazdag földgázkészlettel rendelkező térségben. A szélsőségesek falvakra támadtak, és több tucat embert kegyetlenül meggyilkoltak. A helyi iszlamisták később hűséget fogadtak az Iszlám Államnak.

Nemzetközi szerveztek jelentése szerint Mozambikban az elmúlt három év során több mint százezer ember menekült el otthonából. Az iszlamisták támadásaiban több mint hétszáz ember vesztette életét – közölte a Linga.org.

Az Indiai-óceán partvidékén elterülő, olajban és földgázban gazdag Cabo-Delgado tartományban megszaporodtak az iszlamisták támadásai. Az elmúlt években egyre több fegyveres csoport tör be a többségében keresztények lakta ország északi területére. Félő, hogy az iszlamisták egyre délebbre húzódnak, és egész Mozambikban megvetik a lábukat.

A dél-afrikai székhelyű Biztonsági Tanulmányok Intézete (ISS) 2017 októbere óta követi figyelemmel a Mozambikban zajló terrortámadásokat. Akkor egy iszlamista csoport egy időben ostromolt meg egy rendőrséget és egy katonai bázist. Azóta több mint háromszázötven támadást jegyeztek fel az országban.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) megerősíti jelenlétét Mozambik északkeleti részén, mivel az iszlamisták elől menekülőknek egyre nagyobb szükségük van nemzetközi segélynyújtásra.

Kiemelt képünk forrása az allafrica.com.

A Mozambikban dúló iszlamista erőszakról bővebben ide kattintva olvashat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre