Ötmillió vakcinára kötött le kapacitást a magyar kormány

Fokozott óvatosságra kéri a kormány a külföldre utazókat – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Azt mondta, a zöld besorolású országokba utazás is fokozott óvatosságot igényel, mindenki józanságát kéri a kormány.

Hangsúlyozta: nagyobb kockázat nélkül lehet utazni a környező országok közül Szlovákiába, Ausztriába, Szlovéniába, Horvátországba. A többi európai országban – a balti államok és Finnország kivételével – lényegesen magasabb a fertőzöttség, mint Magyarországon – tette hozzá. A zöld jelölésű országokba is csak fokozott óvatosság mellett javasolja a kormány az utazást – mondta a miniszter. Emlékeztetett arra is, hogy Spanyolország zöld helyett sárga besorolású lett, mivel a koronavírus-fertőzöttség és a kockázat már ott sem alacsony.

Beszámolt arról, hogy a szerdai ülésén a kormány úgy értékelte, romlik a koronavírus-járvány miatti helyzet Európában, van ahol „elég drámai számok vannak”. Megjegyezte, hogy Spanyolország mellett más országok is szóba kerültek az átminősítéskor, de azoknál kevésbé radikális volt az emelkedés, ezért egyelőre kivárnak.
Gulyás Gergely közölte,

Magyarországon az eddig szabályok beváltak, hosszabb ideje 500 és 600 között stagnál az aktív fertőzöttek száma.

Elmondta, Magyarországon azért volt eredményes a járvány első hulláma elleni védekezés, mert mindenki nem csupán igyekezett betartani a kötelező szabályokat, hanem józan ésszel mérte fel a helyzetet és annak megfelelően is viselkedett.

Közölte, az augusztus 20-ai tűzijáték a jelenlegi szabályok szerint megtartható lenne, a kormány azért döntött úgy, hogy mégse legyenek nagyrendezvények, mert most fokozott óvatosság szükséges. Ezért üdvözlik azt és felelős döntésnek tartják, hogy volt, aki az ültetett koncertet is lemondta, holott azt a mostani szabályok alapján meg lehetne tartani – tette hozzá.

A miniszter kitért arra is, jó remény van, hogy Magyarország még az idén eléri a tavalyi foglalkoztatási adatokat. Gulyás Gergely hozzátette: ősszel lehet több adatra számítani a magyar gazdaság idei működéséről. Megjegyezte, azzal senki nem tud semmit tenni a világon, hogy volt egy másfél hónapos leállás, rendkívül mérsékelt működés a gazdaságban. Ismertetése szerint ma Magyarországon 4 millió 472 ezren dolgoznak; a legutóbbi foglalkoztatási adat 4 millió 457 ezer volt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. augusztus 6-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Támogatják a zenészeket

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszámolt arról, hogy a kormány újabb, 2 milliárd 120 millió forintos csomagról döntött a könnyűzenei klubok és a fesztiválszervezők támogatására. Vidéken 80 könnyűzenei klub, játszóhely kaphat maximum 9 millió forint támogatást, amelyből egyenként tíz-tíz könnyűzenei eseményt szervezhetnek meg, vagyis 800 esemény valósulhat meg 720 millió forint támogatással. Emellett körülbelül 20 nagyobb klub és koncerthelyszín kaphat 30 millió forint támogatást, amelyből egyenként szintén tíz-tíz könnyűzenei eseményt valósítanak meg, így ez 200 koncertet jelent, és erre 600 millió forint áll rendelkezésre – közölte.

Elmondta: a határon túli zenei színpadokat is támogatnák; 11 ilyen klubbal számolnak, amelyek ugyancsak maximum 9 millió forintból egyenként 11-11 könnyűzenei eseményt rendezhetnének, így összesen 120 rendezvényre 100 millió forint áll majd rendelkezésre.

Szentkirályi Alexandra közölte: a fesztiválok esetében 700 millió forint a támogatási keret, ezt fesztiválszervező cégenként osztják majd el. A klubok, koncerthelyszínek támogatása esetében a Petőfi Irodalmi Múzeum a pályázat megvalósítója, a fesztiváloknál pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség a lebonyolító.

Felidézte:

a kormány legutóbb 5,3 milliárd forint támogatásról döntött, ebből valósulnak meg a raktárkoncertek, és a cigánymuzsikusokat is ebből támogatják, ezen felül áll rendelkezésre a most bejelentett több mint 2 milliárd forint.

Hangsúlyozta: a támogatás hozzájárulhat ahhoz, hogy a magyar könnyűzenei ipar valamennyire talpon tudjon maradjon, a szektorban dolgozók ne maradjanak munka nélkül. A garázskoncertekről kérdésre válaszolva közölte: a koncertek az Antenna Hungária (AH) streameli majd, a felvételeket nem élőben közvetítik, hanem az utómunkákat követően teszik közzé, de az még egyeztetés kérdése, hogy milyen hosszú ideig lesznek ingyenesen elérhetőek. Az alapinfrastruktúrát az AH biztosítja, minden “banda” hozhatja a saját hangmérnökeit, technikusait, szakembereit – részletezte, megjegyezve: nézők nem vehetnek részt a koncerteken. Hozzátette: a felvételek augusztus utolsó két hetében elkezdődhetnek.

A debreceni Campus-fesztiválra vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, vannak világos szabályok, amelyeket kötelező betartani és van a józan ész és felelősségérzet, ami ennél többet kíván. Jobb ma ezeket a rendezvényeket lemondani – tette hozzá.

Vakcina még nincs, de a kormány előre gondoskodott a megfelelő kapacitásról

Arról, hogy Ukrajna Magyarországot vörös, vagyis a koronavírus-járvány szempontjából különösen veszélyes országnak minősítette, Gulyás Gergely azt mondta: Ukrajnában az egymillió emberre jutó aktív esetek száma 762, Magyarországon 54, ez alapján megítélhető, hogy van-e alapja az ukrán döntésnek. Ugyanakkor a kárpátaljai magyarok közül sokaknak van magyar állampolgársága, őket nem érinti a Magyarországra lépés tilalma, ha pedig az ukrán döntés azzal jár, hogy ukránok nem jönnek most Magyarországra, akkor ez a járvány lassítása szempontjából üdvözlendő – tette hozzá.

A koronavírus-vakcina beszerzésére vonatkozó kérdésre a miniszter közölte: egyelőre kutatások folynak, de a magyar kormány is élt a lehetőséggel, és majdnem 5 millió vakcinára kötött le kapacitást. Ugyanakkor jelezte: nem szeretne olyan reményt kelteni, ami pillanatnyilag nem megalapozott, hiszen nem tudják, mikorra készülhet el a vakcina.

A kormány szeretne segíteni a fővárosban élőknek

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva beszélt a Lánchíd-felújítás közbeszerzési eljárásának kiírásáról, amelyet a Közbeszerzési Hatóság jogellenesnek ítélt. Azt mondta: az ügyben semmilyen értelmezési kérdés nem merül fel, a hatályos jogszabályok egyértelműen előírják, hogy építési beruházásoknál az elmúlt 5, illetve legfeljebb 8 év teljesítését lehet figyelembe venni referenciaként. Hozzátette: a szabály nem új, 2013 óta így van, ráadásul a szocialista kormányok idején öt év volt a referenciaidőszak, ezt a Fidesz-KDNP-kormány hosszabbította meg legfeljebb nyolc évre.

„Ezután különböző cégeket megvádolni és gazdasági érdeket keresni egy egyébként független hatóságnak a nyilvánvalóan a törvény szerinti beavatkozása esetén felelőtlenség és még jogilag is értékelhető lenne” – fogalmazott a miniszter. Megjegyezte, hogy Karácsony Gergely főpolgármesternek vissza kellene szereznie a rá korában jellemző higgadtságot, továbbá bocsánatot kellene kérnie a kormánypártoktól. Ismételt kérdésre azt is mondta: a szabálytalannak ítélt közbeszerzési kiírást egy joghallgatónak is csak tíz percébe telik módosítani.

Arra a felvetésre, hogy Karácsony Gergely szerint a kormány üldözi őt, a miniszter úgy reagált: a kormánytól független Közbeszerzési Hatóság a jogszabályban leírt nyolc éven belüli teljesítést kéri számon a főpolgármesteren. Ráadásul a kormányrendelet már Tarlós István hivatali idejében is érvényben volt – közölte. Azt is mondta: Karácsony Gergely saját magára nézve kedvezőbb szabályokat szeretne, mint amilyeneket Tarlós István vállalt. Hozzátette: a kormány mindezek ellenére szeretne segíteni a fővárosiaknak, hogy minél előbb használhassák a Lánchidat.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök Vidnyánszky Attilát, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökét támadó kijelentésére reagálva Gulyás Gergely azt mondta: „az ilyen jellegű fenyegetőzés mindig a gyengeség jele”, ugyanakkor felháborítónak értékelte a stílust. Arra kérdésre, hogy a kuratóriumba az egyetem miért nem jelölhetett tagokat, a miniszter úgy felelt: a törvényben világosan benne van, ki jogosult a tagok jelölésére, a jelölések ennek megfelelően történtek. Hozzátette: világos koncepció mentén hozta meg a döntést az arra jogosult minisztérium, a kuratóriumi tagok pedig biztosítékot jelentenek arra, hogy jó művészeti színvonalon, piacképes, az eddiginél sokkal korszerűbb oktatás valósulhasson meg az egyetemen.

Gulyás Gergely azt kérte, adják meg a lehetőséget a testületnek, hogy dolgozzon. Egy év múlva vissza lehet térni arra, hogy a kuratórium működése jót tett-e az intézménynek – tette hozzá, jelezve, vannak további terveik is az egyetemmel, de részletekbe nem bocsátkozott.

A Pesti úti idősotthon ügyében Gulyás Gergelyt kérdezték Karácsony Gergely egyik korábbi televíziós nyilatkozatáról, amelyben nem adott egyértelmű választ arra, hogyan tudják pótolni a létszámhiányt, illetve a szociális ellátórendszer problémáira hárította az ott talált hiányosságokat. A miniszter azt mondta: az idősotthon a főváros fenntartásában van, ha nem tudja működtetni, akkor ne keressen hivatkozási alapot, hanem adja át olyan fenntartónak, amely képes erre. A fenntartónak nincs lehetősége arra, hogy ne biztosítsa azokat a feltételeket, amelyek a biztonságos és törvényes működéshez szükségesek – tette hozzá. Azt mondta, az idősotthonban a koronavírus-járvány alatt bekövetkezett fertőzések miatt azt állapították meg a hatóságok, hogy nem tartották be az intézményben a szabályokat. A Pesti útihoz hasonló fertőzési gócpont nem volt sehol máshol az országban – jegyezte meg.

Kijelentette: a múlt tapasztalatai alapján a fővárosnak különös kötelessége lenne és különös figyelemmel kellene lennie annak érdekében, hogy a törvényes működési feltételeket az idősotthonban biztosítsa. Ha erre nem képes, akkor az lenne a helyes, ha átadná más fenntartónak – fűzte hozzá.

Munkacsoport foglalkozik a Facebook-szabályozással

Gulyás Gergely helyesnek nevezte, hogy a koronavírus-járvány alatt a Miniszterelnökségen gyermekfelügyelet volt, mivel az 1300 fős tárcánál nem volt megengedett az otthoni munkavégzés. Közölte, 4,1 millió forintot fordítottak a pedagógusok bérére megbízási szerződéssel. Szólt arról is, hogy három éve is szerette volna megvenni a magyar kormány a Mátrai Erőművet, de a német tulajdonos nem nekik adta el. Kitért arra, hogy a cél az erőmű karbonsemlegessé alakítása. A halászok kártalanítására vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, a korábbi miniszteri ígéretnek megfelelő előterjesztést tett a kormánynak, amely azt még nem fogadta el.

A miniszter szólt arról is, hogy az igazságügyi miniszter által másfél-két hónappal ezelőtt létrehozott munkacsoport foglalkozik a Facebook-szabályozással kapcsolatos kérdésekkel, egyelőre még nincs végleges eredménye a testület tevékenységének. A terület néhány pontján értelme lenne egységes európai szabályozásnak – mondta Gulyás Gergely. Arra a kérdésre, hogy tervez-e tenni valamit a kormány az újságírók védelmében, mert az elmúlt időszakban több újságíró lakásánál megjelentek sajtóorgánumok a miniszter arról beszélt: a magánszféra mindenkit megillet, függetlenül attól, hogy mi a hivatása.

Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy egy újságíró egyéni megkeresése a saját lakásában lehet, hogy a magánélethez való jogot megsérti, ezért pert indíthat, de a gyülekezési joghoz nincs köze. A jog ma is védi az újságírók magánlakását, és soha nem értettek egyet azzal, hogy a magánszféra tekintetében különbséget tegyenek közszereplő és nem közszereplő között – mondta Gulyás Gergely.

Kérdésre válaszolva elmondta: a bankszövetséggel tárgyalások folynak arról, hogy a mostani moratórium szabályai miként alakuljanak 2021. január 1-jétől.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre