Darabokra tört az északi-sarkvidéki jégtábla, amelyen felállították a világ legjelentősebb sarkkutató expedíciójának táborát

A jégtáblán ősszel építettek fel kutatótábort és mérőállomásokat minden idők legjelentősebb északi-sarkkutató expedíciójához.

A mintegy 2,5 kilométer széles, 3,5 kilométer hosszú jégtáblához közel 300 napja odafagyasztották a Polarstern német kutatóhajót és a jégen kutatótábort alakítottak ki. A hajó együtt sodródott a jégtáblával a Jeges-tengeren a sarkvidék belseje felé, ahová a jégtörőhajók nem lennének képesek utat törni a vastag téli jégben.

„Sikerült nyomon követni a jégtábla élettartamát október elejétől egészen darabokra töréséig” – közölte pénteken Markus Rex, a Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate (MOSAiC) nevű nemzetközi expedíció vezetője, „tökéletes időzítésnek” nevezve a jégtábla összeroppanását.

A kutatók azzal számoltak, hogy az együtt sodródás 2020 júniusáig tart, amikor megindul az olvadás és a Polarstren kiszabadul a jég fogságából.

A kutatótáborban 17 ország 300 tudósa váltja egymást a 140 millió eurós (46,5 milliárd forintos) expedíció keretében.

Elsősorban a klímaváltozást tanulmányozzák, hogy jobban megértsék, milyen hatást gyakorol a globális éghajlatra az Északi-sarkvidék, a Föld klímájában bekövetkező változások korai barométere, amely az elmúlt évtizedekben minden más térségnél gyorsabb felmelegedésen ment át.

Az expedíció következő részében a kutatócsoport tovább sodródik észak felé. „Most következik az utolsó hiányzó láncszem megfigyelése az északi-sarki tengeri jég éves változásának megértésben, nyár végén elkezdődik a jég újrafagyása” – mondta Rex. 

Eleinte a Polarstern a jégtábla szélénél fog haladni addig, amíg a Triosnyikov akadémikus nevű orosz kutató jégtörőhajóval nem találkozik a következő napokban, a hajó hozza a következő személyzetet a Polarsternre.

 

(MTI)

Kiemelt képünk illusztráció, forrása: Pixabay.com