Felpörög az álhírgyár: rajtakaptuk a 444-et

Olvasóinak együttérzését használta fel a lap arra, hogy álhírével hangulatot keltsen. Kiderült: nem igaz, amit írtak. A szemének hisz, vagy a 444-nek?

„Visszatérne iskolájába a vonatbaleset miatt kerekesszékbe került lány, de a tankerület sokallja a gimnázium akadálymentesítésének 7,5 milliós költségét” – repítette világgá a szomorú és egyben megbotránkoztató hírt a minap a teljességgel független, az objektív újságírás minden eleméhez ragaszkodó, tárgyilagos és tényszerű 444. Így:

A cikkben emlékeztettek az egyébként tényleg szomorú balesetre: történt ugyanis, hogy közel egy évvel ezelőtt egy vonat menetszelet a szerelvény alá rántott egy zuglói diáklányt, akinek – hála Istennek és a felkészült orvosoknak, szakápolóknak – a kórházban sikerült megmenteni az életét, ugyanakkor kerekesszékbe kényszerült. 

A most 16 éves lány a rehabilitációs folyamat végeztével felkészült arra, hogy újra iskolába járjon, intézménye, a Teleki Blanka Gimnázium azonban (még) nem akadálymentesített.

A lap itt érezte meg annak lehetőségét, hogy az érzelmes történetből ellenzéki propagandát faragjon. A cikk szerint ugyanis – miután az iskola kért és kapott árajánlatot az akadálymentesítésre – a tankerület sokallta a 7,6 millió forintos beruházás költségigényét, amely ezért el is marad, a kislány pedig nem tud visszamenni alma materébe.

Ami egyszerűen nem igaz. Lapunk munkatársa szúrta ki a Facebookon azt az albumot, amely bizonyítja: 

jelenleg is zajlanak az akadálymentesítés munkálatai a Teleki Blanka Gimnáziumban. 

Több helyen is előkészítik a szükséges változtatásokat: van, ahol a lépcsőt iktatják ki és teszik kerekesszékkel is megközelíthetővé az épületet, a mellékhelységben pedig építik a mozgáskorlátozott tanulók számára használható illemhelyet. 

A képeket megosztó Rétvári Bence a galériához azt írta: „első ütemben a vizesblokk akadálymentesítése indult meg, augusztusban érkezik a széklift. A rámpákat most gyártják. Egyetlen magyar sincs egyedül!”

Ettől a ponttól kezdve pedig egyértelmű a helyzet:

a 444 teljes álhírt gyártott le anélkül, hogy a valós helyzetet ellenőrizte volna, olvasóinak jóindulatát, együttérzését pedig hogy politikai hangulatkeltésre használta fel. 

 

 

Kiemelt képünk forrása a Freepik.com.

Iratkozzon fel hírlevelünkre