Simicskó István: A sport az egyik leghatékonyabb nevelési eszköz

A 21. század igényeinek megfelelően kialakított, könnyűszerkezetes sportcsarnok épül a XI. kerületi Újbudai Ádám Jenő Általános Iskolában. Újbuda országgyűlési képviselője, Simicskó István az építkezés megkezdése alkalmából tartott ünnepségen kiemelte: a kormányzat számára rendkívül fontos a mindennapos testnevelés, mivel a sport az egyik leghatékonyabb nevelési eszköz, amely – nem mellesleg – elmélyíti a legfiatalabb generációk életében a sportszerűség, a fair play szellemiségét is.

Az 1000 négyzetméteres, világítással ellátott, fűthető, fedett sportpálya akár több részre is osztható, vagyis egyszerre több osztály, illetve csoport is használhatja majd. A projekt az újbudai önkormányzat, a Dél-Budai Tankerületi Központ, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium, az Emericus KSE és az iskola összefogása keretében valósul meg.

Simicskó István, Bognár Sándor és Dr. Maruzsa Zoltán az Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola leendő sportcsarnoka helyén (Fotó: Tóth Gábor, Vasárnap.hu)

Az iskolai sportcsarnok alapkőletételére 2020. július 28-án került sor; az eseményen részt vett Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője, Dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, valamint Bognár Sándor iskolaigazgató.

Dr. Maruzsa Zoltán beszédében hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány ellenére sem álltak le azok a fejlesztések, melyek a mindennapos testnevelés magasabb minőségét kívánják létrehozni. 2010 óta a kormánynak szívügye, hogy a fiatalok többet mozogjanak, jó kondícióval rendelkezzenek. Jelenleg 108 tornacsarnok fejlesztése zajlik. A mostani, újbudai beruházás egy sajátos konstrukcióban valósul meg, melynek eredményeképpen a gyermekek az időjárástól függetlenül tudnak majd sportolni.

Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője (Fotó: Tóth Gábor, Vasárnap.hu)

Újbuda országgyűlési képviselője, Simicskó István a Vasárnap.hu kérdésére válaszolva elmondta: kiemelten fontos, hogy gyermekeink megfelelő környezetben nevelődjenek, ezért szükséges az iskolák, sportlétesítmények folyamatos fejlesztése és karbantartása. Mint elmondta, a kormányzat kiemelten fontosnak tartja a testnevelést, mivel felismerte, hogy a sport az egyik legjobb nevelési eszköz. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett arra is: fokozatosan került bevezetésre a mindennapos testnevelés, amely mellé a szükséges infrastruktúrát, eszközöket is megteremtették. Jelenleg is folyamatosan épülnek a sportoláshoz nélkülözhetetlen tornacsarnokok és tanuszodák.

.„Újbudán, az Ádám Jenő Általános Iskolában is közel kétezer gyermek fogja használni a hamarosan elkészülő könnyűszerkezetes tornacsarnokot. Fontos, hogy megadjuk a következő generációnak a lehetőséget, és 21. századi körülményeket biztosítsunk számára”

– szögezte le, hozzátéve, hogy a sport alapvetően egy kulcs a társadalom működéséhez, mely meghatározza, hogyan élünk, illetve milyen minőségű társadalmi kapcsolatokat építünk ki.

„A sportból át kell hozni a fizikai aktivitást és a sportszerűség szellemiségét. A társadalmi viszonyainkat a sporton keresztül minőségibbé tudjuk tenni. Az akaraterő fejlesztése olyan képességeket alakít ki a fiatalokban, melynek segítségével az élet nehézségein sikeresebben úrrá tudnak lenni.”

Az Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola fejlesztése. (Forrás: http://www.adamjeno.hu.)

Jó ütemben halad a gazdagréti tanuszoda építése is, melyet előreláthatóan jövő szeptemberben vehetnek birtokba a gyermekek. Simicskó István kiemelte: kerek harminc év után valósul meg ez a beruházás. Emlékeztetett arra is, hogy tizenhat év várakozást követően, ugyancsak a kormány segítségével került befejezésre a XI. kerületi Tüskecsarnok, melyben egy versenyuszoda kiépítése valósult meg, továbbá a Nyéki Imre Uszoda vízterülete is megduplázódott az elmúlt évek fejlesztései nyomán.

Az újbudai fiatalok és idősek a kialakított futókörök és energiaparkok használatával fittebbé tudják tenni magukat; fontos lenne, hogy éljenek ezekkel a lehetőségekkel, hiszen a sportolás a test és a lélek javára válik – mondta Újbuda országggyűlési képviselője.

 

Tóth Gábor

Kiemelt képünk forrása: Tóth Gábor, Vasarnap.hu

Olvasásra ajánljuk:

Simicskó István: Nem zárhatjuk ki a biológiai hadviselés jövőbeli lehetőségét sem

Így került fel a kereszt Újbuda jelképére – képriport

Rétvári: Az iskola nem az erőszak, hanem a tanítás színtere

Iratkozzon fel hírlevelünkre!