Sok brazil püspök szerint Bolsonaro alkalmatlan a koronavírus-válság megoldására

Százötvenkét brazil püspök, érsek és nyugalmazott püspök vádolja egy nyilvánosságra került levélben Jair Bolsonaro brazil elnököt és kormányát azzal, hogy alkalmatlan a koronavírus-járvány okozta válság megoldására - közölte a Kathpress katolikus hírügynökség hétfőn a helyi sajtóra hivatkozva.

A Levél Isten népének (Carta ao Povo de Deus) című dokumentum a válságot Brazíliában olyan viharként jellemzi, amelyért nagyrészt Bolsonaro a felelős. A levél szerint a brazil társadalmat sok egyenlőtlenség, igazságtalanság és erőszak sújtja, és ez „olyan valóság, amely nem engedheti meg a közömbösséget”.

A püspökök a brazil kormányt tétlenséggel vádolják, amiért favágóknak, aranyásóknak és földműveseknek engedi, hogy a természetnek kárt okozzanak, a neoliberális gazdasági vezetőknek pedig azt, hogy a világ legszegényebbjeivel tegyék ugyanezt.

Az egyházi vezetők emellett a kormány koronavírus-járvány elleni politikáját is kifogásolták.

„Olyan tudományellenes vitának lehetünk tanúi, amelyben normálisnak próbálják feltüntetni, hogy emberek ezrei halnak meg, mintha véletlen vagy isteni büntetés részesei lennének”

– olvasható a levélben, amely szerint a kormány közömbös az ebből fakadó gazdasági és társadalmi felfordulás iránt, és csupán a hatalma megtartásában érdekelt.

Bírálták a kormány gazdasági intézkedéseit is. Úgy fogalmaztak, hogy a reformok egy olyan neoliberalizmust pártolnak, amely a hatalmasok kis csoportjának kedvez, miközben árt a széles néprétegeknek.

A levél aláírói nehezményezik azt is, hogy a kormány szerintük ellenségként kezeli az oktatást és a kultúrát, elutasítja a sajtó- és a véleménynyilvánítás szabadságát, és visszaél a vallással is, gyűlöletet szítva ezzel a társadalom megosztására.

Az egyházi vezetők kritikáját eredetileg múlt szerdán akarták közzétenni a brazil püspöki konferencián, végül azonban tartalmi felülvizsgálatra hivatkozva visszatartották a dokumentumot. A levelet végül a Folha de S. Paulo című helyi napilap egyik újságírója hozta nyilvánosságra szombaton. A cikk szerint az aláírók némelyike attól tartott, hogy a püspöki kar konzervatív szárnya nem akarja nyilvánosságra hozni a levelet.

A brazil püspöki konferenciának (Conferencia Nacional dos Bispos do Brasil, CNBB) több mint 400 tagja van.

Jelenleg Brazília a koronavírus-járvány egyik fő gócpontja, eddig több mint 2,4 millió fertőzöttet és 87 ezer halottat regisztráltak. A szakértők szerint azonban a valós számok jóval magasabbak lehetnek a 210 millió lakosú országban a nem megfelelő mértékű tesztelés miatt.

Jair Bolsonaro hónapokig megkérdőjelezte a járvány súlyosságát, “kisebb influenzának” titulálva a betegséget, és a gazdasági újranyitást szorgalmazta a szövetségi tagállamok kormányai által életbe léptetett és a járvány megfékezését szolgáló kijárási korlátozásokkal szemben.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre