Keresztények ellen uszítanak a szudáni mecsetekben

A keresztények elűzésére, a főváros hitetlenektől való megtisztítására szólították fel híveiket Khartoumban muszlim vallási vezetők. A sejkek szerint fel kell számolni a muszlim városrészekben lévő keresztény menekülttáborokat.

A keresztények elleni uszítás a múlt hónap elején kezdődött el, amikor a pénteki ima alkalmával a szudáni főváros Al-Jarif negyedében keresztényellenes prédikációval bőszítették fel a mecsetbe térő híveket.

A muszlim sejkek szerint a Dél-Szudánból elmenekült keresztények hitetlenek, bűnözök és alkoholt isznak, ami tilos az iszlám tanítás szerint – közölte a Morning Star News.

A fanatikus vallási vezetők utasításba adták a muszlimoknak, hogy számolják fel a keresztények által lakott menekülttáborokat.

A Linga.org információja szerint a szélsőséges ideológiától befolyásolt muszlimok még aznap este több keresztényt is megtámadtak az utcán. Három fiatal muszlim botokkal érkezett a helyi piacra és hangos kiabálással próbálták megfélemlíteni a keresztény árusokat. A felbőszített muszlimok több embert is megvertek, egyikük, Arbeel Sathourt, egy tizennyolc éves fiatalt súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Másnap  több száz fiatal muszlim tüntetett  Um Darmanban, követelve a keresztények azonnali távozását a városból.

Az iszlamista nézeteket való tüntetők „ Allah Akbar! Dzsihádra fel!” Jelszavakat skandálva, tizenhat helyen gyújtottak fel sátrakat, amik a délről elmenekült keresztények ideiglenes szállásaiként funkcionáltak.  

A támadásban tíz római katolikus hívő sebesült meg, köztük egy asszony, aki súlyos sérüléseket szenvedett.

A muszlim férfiak kíméletlenül bánnak a keresztény asszonyokkal. Folyamatosan zaklatnak, bántanak minket – mondta Ashoul Dening, bántalmazott szudáni keresztény nő.

 Umm Darman városban két muszlim férfi „Allah Akbar” kiáltással agyonszúrt egy keresztény férfit. Egy másik helyszínen szintén megöltek egy keresztényt, egy másikat súlyosan megsebesítettek. A gyilkos iszlamisták továbbálltak és még három keresztény asszonyt sebesítettek meg.

 

  • Az ókori Núbiát a 2. században elérte a kopt kereszténység.
  •  7. századtól kezdve a keresztény núbiai királyságokat az iszlám fenyegette, ennek ellenére a legdélebbi keresztény monarchia, Alodia 1504-ig fennmaradt.
  • A római katolikus misszionáriusok 1842-ben kezdték el munkájukat Szudánban.
  • A 19. század folyamán a brit misszionáriusok meghonosították az anglikán egyházat, az amerikaiak a presbiteriánus felekezetnek szereztek híveket.
  • Korábban közel fél millió kopt keresztény élt Szudánban, akik jellemzően az értelmiséghez tartoztak, fontos szerepet vállaltak az ország kulturális, gazdasági és politikai életében.
  • Szudánban a katolikus egyháznak kilenc egyházközsége és öt katedrálisa van.
  • Számos protestáns egyház is működik az afrikai országban.
  • Az elmúlt években közel harmincezer muszlim tért át a kereszténységre.
  • Omar al-Bashir keresztényellenes politikája miatt a szudáni keresztények egy jelentős része elmenekült az országból.

 

Omar al-Bashir szudáni diktátor hatalmának megdöntetése után fellélegezhettek a helyi keresztények. Az országot vezető átmeneti tanács szabad vallásgyakorlást ígért és biztosított minden felekezetnek. A törvényhozásban és az ország politikai életében is egyre több keresztény vesz részt.

Ugyanakkor egyre jobban terjednek a szélsőséges iszlamista nézetek többségében muszlim hitű szudáni társadalomban. Emiatt megalapozottak a keresztények félelmei, tartva attól, hogy felújulnak az ellenük elkövetett népirtások és üldöztetések.

 

Kiemelt képünk forrása a linga.org.

Iratkozzon fel hírlevelünkre