Nagyszabású kormányátalakítás várható Lengyelországban

A változtatásokra röviddel a nyári szünet után lehet számítani, de Mateusz Morawiecki kormányfő nem távozik a posztjáról - jelentette be Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke vasárnap egy rádióinterjúban.

Kaczynski elmondta, hogy személycserékre készülnek, és felülvizsgálják a miniszterek szakterületei közötti esetleges átfedéseket is. Hozzátette, nemcsak a kormányon, hanem a kormánypárton belül is lesznek átszervezések.

A rádióinterjúban a kormánypárt elnöke arra is kitért, hogy

továbbra is szorgalmazni fogja a sajtó „visszalengyelesítését”, utalva arra, hogy korlátozná a külföldiek részvételét a lengyel sajtótermékek tulajdonlásában.

Az elnökválasztási kampány idején a lengyel kormány többször is panaszkodott arra, hogy a sajtó, különösen a német tulajdonban levő médiumok, elfogultan tudósítottak a kormányzati kérdésekről.

Elemzők szerint a minisztercserékre a PiS elnökjelöltjének, a hivatalban levő Andrzej Duda államfőnek az elnökválasztáson aratott csekély arányú győzelme következtében kerül sor, ez ugyanis annak lehet a jele, hogy a választók jó része nem elégedett a kormány politikájával.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com