Murszi megbuktatásáért a koptokon állt bosszút a Muszlim Testvériség

Az Egyiptomban betiltott szélsőséges iszlamista Muszlim Testvériség illegalitásba vonult sejtjei közel száz templomot és egyházi intézményt gyújtottak fel az elmúlt hét évben.

A Human Rights Watch jelentése szerint, az azóta Egyiptomban is terrorista szervezetként nyilvántartott Muszlim Testvériség tagjai negyvenkét templom, több tucat keresztény iskola, kórház és szociális intézmény ellen hajtottak végre támadásokat – közölte a Linga.org.

Az emberjogi szervezet jelentését negyvenhárom kopt pap beszámolója alapján írták.

Az aktivisták Al-Mina és Beni Szuef tartományokban tizenegy helyszínt látogattak meg, ahol a szélsőséges iszlamisták terrortámadásokat követtek el.

Miután az arab tavasz elsöpörte a világi nézeteket való Hoszni Mubarak elnököt, az illegalitásban működő Muszlim Testvériség erőre kapott és Mohamed Murszi vezetésével megnyerték a választásokat. Az iszlamista háttérrel rendelkező Murszi nem csak a keresztény koptok ellen lépett fel, de a mérsékeltebb muszlimokban is ellenszenvet váltott ki.

2013. június 30.-án az egyiptomiak az utcára vonultak, követelve Murszi távozását. A tüntetések egy hétig tartottak, majd Al-Sisi honvédelmi miniszter vezetésével, katonai puccsal döntötték meg a Muszlim Testvériség kormányát.

A következő választásokon már Al-Sisi került hatalomra, aki azonnal betiltotta és terrorszervezetté nyilvánította a testvériséget. Vezetőit, köztük Murszit bíróság elé állította. A testvériség illegalitásba vonult, ám folyamatos támadásokat intéznek a civil lakosság ellen.

Az iszlamisták egyik fő célpontja a kopt közösség: nem csak templomaikat gyújtják fel, hanem rendszeresek keresztény tulajdonú ingatlanok ellen elkövetett támadások is. 

 

Kiemelt képünk forrása az Aleteia.org.

Iratkozzon fel hírlevelünkre