Megérzésére hallgatott Benedek pápa, amikor a testvéréhez utazott

XVI. Benedek pápa június 18–22. között tett látogatást szülőföldjén, melynek során bátyját, Georg Ratzingert is felkereste. Az emeritus pápa testvére akkor még nem érezte különösebben rosszabbul magát – nem ez indokolta Benedek látogatását, aki egy belső késztetés miatt mégis úgy sejtette, haza kell térnie. Döntését természetesen nem bánta meg; hálás a Jóistennek, hogy megadatott neki a viszontlátás kegyelme.

Ahogy azt korábban megírtuk, XVI. Benedek a Vatikánból, online követte bátyja, Georg Ratzinger temetését, akit Regensbusrgban helyeztek örök nyugalomra július 8-án. Az emeritus pápa ugyanakkor szívmelengető levélben is elköszönt szeretett testvérétől.

„Isten fizesse meg, kedves Georg mindazt, amit tettél, szenvedtél és amit nekem adtál” – kezdte levelét XVI. Benedek. Így folytatta:

„Nem ő kérte, hogy látogassam meg. Éreztem, hogy itt az idő, hogy újra elmenjek hozzá. Nagyon hálás vagyok az Úrnak ezért a belső jelért.”

Benedek pápa kitért rá, hogy testvére a nehézségek ellenére is vállalta a regensburgi dóm kórusának vezetését, mely számos megpróbáltatással járt ugyan, ő mégis derekasan helytállt. Georg Ratzinger 1964 és 1994 között vezette a világhírű ifjúsági kórust. Mint Benedek felidézte: bátyja életét áthatotta a zene szeretete, mindenki közvetlen, vidám embernek ismerte őt. Bár sokan nem tudták, élete nagy részében a közel teljes vaksággal küzdött, ám betegségét mindig türelemmel viselte.

Benedek hálájának is hangot adott: számos levelet kapott az elmúlt napokban, melyeket ismerősök és ismeretlenek írtak számára testvére életének gyümölcsöző munkásságáról. Az emeritus pápa levele zárásaként kijelentette, hogy bátyja

„mindent egybevéve Isten embere volt.”

 

XVI. Benedek nyugalmazott pápa interneten kísérte figyelemmel bátyja temetését

 

Kiemelt képünkön XVI. Benedek pápa köszönti a híveket, miután megérkezett utolsó általános audienciájára a vatikáni Szent Péter téren 2013. február 27-én. MTI/EPA/Michael Kappeler

Iratkozzon fel hírlevelünkre