A lengyel elnök megtiltaná az azonos nemű pároknak az örökbefogadást

Az azonos nemű párok számára gyermekek örökbefogadását tiltó alkotmánymódosító javaslatot írt alá hétfőn Andrzej Duda lengyel elnök, közölve, hogy a tervezetet még aznap benyújtja a parlamenthez.

A kezdeményezést Duda szombaton jelentette be egy dél-lengyelországi kampánygyűlésén, utalva arra, hogy bár a gyermekek a lengyel alkotmányban jelenleg is különleges védelmet élveznek, mindazonáltal ezt a kérdést a jelenleginél pontosabban kell szabályozni.

Az elnök javaslata szerint alkotmányos szintre emelnék a családjogi kódex hatályos előírását, miszerint a kiskorút „kizárólag az ő érdekében” lehet örökbe fogadni. Az előírást úgy bővítik, hogy örökbefogadásra kizárólag az alkotmányban meghatározott házasságban élő pár – vagyis egy nő és egy férfi – jogosult, az azonos nemű párok nem.

Amennyiben egyedül élő személy akar gyermeket örökbe fogadni, a bíróságnak ellenőriznie kell, hogy az illető nem él-e azonos nemű párkapcsolatban – javasolta Duda.

Lengyelországban az alkotmánymódosítás elfogadásához kétharmados alsóházi többségre van szükség, a kormányzó Jog és Igazságosság ezzel nem rendelkezik. Duda annak a reményének adott hangot, hogy kezdeményezését támogatja majd a keresztény értékekre hivatkozó ellenzéki Lengyel Parasztpárt, a Konföderáció és a Polgári Platform egy része is.

Miután a szejm napirendre tűzi majd az alkotmánymódosító javaslatot, legkevesebb hatvan nap elteltével bocsátható zárószavazásra.

Lengyelországban vasárnap tartják az elnökválasztás második fordulóját, amelyben az első fordulót megnyerő, konzervatív Andrzej Duda a jelenlegi varsói polgármesterrel, Rafal Trzaskowskival mérkőzik meg. Trzaskowski a jobbközépnek tartott Polgári Platform liberális szárnyához tartozik.

Duda alkotmánymódosító kezdeményezésének szombati bejelentésére Trzaskowski úgy reagált: ő is ellenzi, hogy azonos nemű párok gyereket fogadhassanak örökbe, ebben a kérdésben egyetért Dudával.

Azt, hogy azonos nemű párok gyermeket fogadhassanak örökbe, Duda már júniusban, a választási kampánya során aláírt úgynevezett Családvédelmi Chartában megengedhetetlennek nevezte. A chartában többek között az eddigi családtámogatások megőrzését és a családon belüli erőszak szigorúbb büntetését is kilátásba helyezte.

Duda a Családvédelmi Chartával arra reagált, hogy Trzaskowski tavaly úgynevezett LMBT+ Chartát kezdeményezett. Ez egyebek között a szexuális nevelés olyan formáinak bevezetéséről szólt, amelyek a bírálók szerint idő előtt felébresztenék a nemi ösztönt a gyermekekben.

Az elnökválasztás június 28-i első fordulója óta végzett hét felmérés szerint a vasárnapi második fordulóban szoros eredmény várható, Duda átlagosan a szavazatok 50,3, Trzaskowski pedig 49,7 százalékára számíthat.

 

(MTI)

Andrzej Duda lengyel elnök aláír egy alkotmánymódosító tervezetet a varsói elnöki palotában 2020. július 6-án. A módosítás megtiltaná az örökbefogadást azonos nemű párok számára. MTI/PAP/Pawel Supernak

Iratkozzon fel hírlevelünkre