Terrortámadás elkövetését ösztönző közel kétezer honlapot azonosítottak több ország, köztük Magyarország hatóságai

Az Europol közleménye szerint 180 olyan internetes szolgáltatót azonosítottak 17 ország - köztük Magyarország illetékes hatóságai – melyek terrortámadás elkövetését ösztönző, vagy segítő weboldalt működtettek, vagy adtak felületet ilyeneknek.

Az  Európai Unió hágai székhelyű rendőri együttműködési szervezetének  tájékoztatása szerint a terrortámadások elkövetésére ösztönző útmutatók célja az volt, hogy terrorcselekmények előkészítésére vagy elkövetésére ösztönözzenek, és ehhez oktatóanyagokat és kiképzési tájékoztatókat bocsátottak rendelkezésre.

A 17 országban – Albániában, Ausztráliában, Belgiumban, Csehországban, Dániában, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon, Olaszországban, Észak-Macedóniában, Portugáliában, Romániában, Szerbiában, Szlovéniában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban – végzett internetes vizsgálatok során egyebek mellett robbanószerek házi elkészítésének kézikönyvei, korábbi terroristák által elkövetett támadások útmutatóit fedezték fel. Az útmutatók némelyike arra vonatkozóan is iránymutatást adott, miként lehet az online térben névtelennek maradni, és hogyan lehet elkerülni, vagy hatástalanítani a hatóságok keresőmotorjait terrorista támadás előkészítésének idején.

A felfedezett dzsihádista, jobboldali, és baloldali szélsőséges ideológiát terjesztő szervezetekre hivatkozó terrorista tartalmaknak felületet biztosító szolgáltatók ellen eljárást indítottak a szerződési feltételek megsértése miatt – közölték.

 

(MTI)

Kiemelt képünk illusztráció, forrása: Pixabay.com