Megugrott a gyilkosságok száma a BLM-anarchisták kedvenc nagyvárosaiban

A koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek miatt a New York-i városvezetés igen jelentősen, egymilliárd dollárral csökkentette a rendőrség támogatását. A költségvetési elvonás azért is jelenthet komoly problémát, mert a BLM-anarchisták zavargásai révén az elmúlt hónapban 25 százalékkal nőtt a gyilkosságok, illetve 60 százalékkal az autólopások száma. Szerdán Los Angelesben az iskolarendőrség vezetője mondott le a megvonások miatt megnövekedett működési kockázat miatt. London főpolgármestere, Sadiq Khan pedig – a romló közbiztonsági statisztika ellenére is – a rendőrségen és a tűzoltóságon igyekszik spórolni – írja a V4NA.

New Yorkban egymilliárd dollárral (vagyis ötmilliárd dollárra) csökkentették a rendőrség (NYPD) büdzséjét. A városvezetők a rendőri állomány csökkentését nem tervezik, elsősorban az adminisztratív állások megszüntetése, illetve a fizetett túlórák megnyirbálására lehet számítani. Ugyanakkor az iskolák védelmére tervezett 5300 fős rendőri állomány kiképzésére – takarékossági szempontokra hivatkozva – egyelőre nemet mondtak a városvezetők.

A metropoliszban a rendőrségi statisztikák szerint május közepe és június közepe között jelentősen megnövekedett a gyilkosságok, a betörések, valamint az autólopások száma. A növekedés egyértelműen a Black Lives Matter-tüntetésekhez kapcsolódik, melyek idején összesen 38 gyilkosság történt a nagyvárosban – kétszer annyi, mint a tavalyi év azonos időszakában.

New York-i rendőrök. Képünk illusztráció. (Forrás: Flickr.com)

New Yorkban nemcsak a gyilkosságok, hanem a fosztogatások száma is jelentősen növekedett: 759-ről 1691-re (2019 azonos időszakához képest). A betöréses lopások száma 47 százalékkal nőtt (4480-ről 6595-re).

Az anarchista fosztogatások hatásai azonban leginkább az autólopásokban érhetők tetten, melyek száma az előző évhez képest 60 százalékkal növekedett (1893-ról 3078-ra).

A keleti parton elterülő Los Angelesben ugyancsak költségvetési megvonások sújtják a rendőri szerveket. Todd Chamberlain, a helyi iskolarendőrség vezetője 35 évnyi szolgálatot követően mondott le, miután 25 millió dollárral csökkentették a rendvédelmi szervezet működését. A rendőrfőnök úgy nyilatkozott:

„Olyan helyzetbe hoztak, ami lehetetlenné teszi, hogy a munkám révén hatékonyan, professzionálisan és biztonságosan segíthessem a rám bízott közösségek életét”.

Chamberlain az észszerűtlen döntést károsnak és „potenciálisan életveszélyesnek” nevezte.

BML-tüntetők Londonban, 2020 (Forrás: Flickr.com)

Londonban a koronavírus-járvány okozta általános költségcsökkentés miatt 110 millió font kerül ki a rendőrség költségvetéséből, további 25 millió font pedig a tűzoltóság 2020-as tervezett büdzséjéből hiányzik majd. A várható elbocsátások mellett a londoni rendőrség „rasszizmusfigyelőket” is alkalmazni kíván, akik évi 29 ezer font fizetést kaphatnak munkájukért. Ez a bér egyébként – nem mellesleg – jóval magasabb, mint a londoni rendőröké…

A rendőri állomány csökkentése azért is jelent problémát, mert az Egyesült Államokhoz hasonlóan az Egyesült Királyságban is folyamatosan romlik a közbiztonság a BLM-tüntetések következtében. Az elmúlt hetekben 140 londoni rendőr sérült meg BLM-anarchisták vezette erőszakos tüntetések során.

Forrás: V4NA

Kiemelt képünkön: BLM-tüntetők New Yorkban, 2020 (Forrás: Flickr.com)

Iratkozzon fel hírlevelünkre