Időseket és kisgyermekes családokat támogatott a járvány alatt a Karitász

A Katolikus Karitász a veszélyhelyzeti körülmények között is folytatta széleskörű tevékenységét. Most, a veszélyhelyzetet követően azt is megtudhattuk, mi történt az elmúlt időszakban. A szervezet munkáját az is segítette, hogy a Karitatív Tanácson belül összefogás alakult ki az országban működő hat legnagyobb karitatív szervezet között. A védőeszközök és az adományok elosztása összehangoltan zajlott, így váratlan feladatokat is el tudtak látni.

A Karitász tájékoztatása szerint a szervezet szociális intézményei, egyházmegyei központjai, plébániai csoportjai, a hátrányos helyzetű településeken végzett hosszú távú programjai és segélyprogramjai megváltozott módszerekkel, fokozott egészségügyi védelem mellett működtek tovább a járvány idején. A Katolikus Karitász hálózatában 16 egyházmegyei központban, 18 szociális intézményben, közel 800 településen végeztek a vészhelyzettel kapcsolatos tevékenységet, ami a járvány ideje alatt az éves működéshez képest több feladattal, intenzívebb munkával járt.

A Karitász munkatársai és önkéntesei több területen is dolgoztak egyszerre, így intézmények, szociális programok működtetésében megváltozott munkarend szerint, tartottak személyes ügyeletet, egyéni esetkezelést, online és telefonos konzultációt, ezen felül krízistámogatást is nyújtottak az adományszállítás mellett.

A szervezet kiemelt figyelmet fordított a vírushelyzet miatt nehéz szociális helyzetbe került családok támogatására és a veszélyeztetett korosztály egészségének védelmére, időseket, fogyatékkal élőket ellátó szociális intézmények védekezési eszközökkel, fertőtlenítőszerekkel történő támogatására – írják közleményükben.

A veszélyhelyzetben elsősorban a 18-60 év közötti segítőkre számítottak, így rájuk több feladat hárult.  Családokat és időseket kerestek fel, hogy támogassák őket a mindennapi teendőkben: vásárlás, gyógyszerkiváltás és postai ügyintézés. Az idősebb önkéntesek otthonukból telefonos kapcsolattartással segítették a lakásaikban maradó magányos időseket, napi lelki segítségnyújtást végeztek és sokan vállalkoztak védőmaszk varrására is.

A Katolikus Karitász megkülönböztetett figyelmet fordított a vírushelyzet miatt nehéz szociális helyzetbe került családok támogatására és az idősek egészségének védelmére. Az időseket, fogyatékkel élőket ellátó szociális intézményeket védekezési eszközökkel, fertőtlenítőszerekkel támogatták. A Zöldellő kertek program keretében közel ötezer családot láttak el vetőmagokkal és több esetben palántákkal, a hosszú távú önellátás érdekében.

A vészhelyzeti időszakban közel 30 ezer családról gondoskodott a segélyszervezet.

Naponta több száz család számára osztottak meleg ételt, emellett digitális eszközökkel több mint száz gyermek tanulását segítették. Az ország több pontján gyógyászati segédeszközöket és kórházi betegágyat adtak ki idősek és betegek otthoni ápolására.

A nagyböjti élelmiszergyűjtés és saját forrásból történő élelmiszerbeszerzés eredményeként összesen közel 100 tonna élelmiszert adományoztak az elmúlt hetekben a nehéz helyzetbe került családoknak. 36 bentlakásos szociális és egészségügyi intézményt támogattak fertőtlenítőszerekkel, maszkokkal, gumikesztyűkkel és immunerősítőkkel.

Megközelítőleg hétezer liter felületfertőtlenítő és alkoholos kézfertőtlenítő, 500 arcvédőpajzs, 80 érintésmentes lázmérő, 200 ezer szájmaszk, 100 ezer pár gumikesztyű, nyolcezer doboz Béres csepp, valamint kétezer doboz vitamin és immunerősítő készítmény került rászoruló családokhoz, idősekhez és szociális intézményekbe. Emellett a határontúli hátrányos helyzetű magyarok támogatását is folytatta a szervezet a vírushelyzet alatt 200 csomag élelmiszer, hatezer szájmaszk, ötezer pár gumikesztyű és fertőtlenítőszerek adományozásával – derül ki a tájékoztatásból.

A megnövekedett segélykérelmek, krízishelyzetek miatt különösen fontos szerepe van az adományoknak, amelyekből főként élelmiszerekkel és higiéniai felszerelésekkel támogatják továbbra is az intézményeikben, programjaikban ellátott családokat és az időseket. A Karitász szeretetszolgálati és szociális tevékenységét a www.karitasz.hu oldalon online adományozással lehet segíteni, emellett a 1357-es adományvonalon a hat nagy karitatív szervezet tevékenységét lehet támogatni hívásonként 500 forinttal.

Katolikus Karitász

Iratkozzon fel hírlevelünkre