Fantasztikus panoráma nyílik Budapestre a Belvárosi Nagyboldogasszony-templom tornyaiból

Pénteken délelőtt nyitották meg a közönség előtt a budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony-templom kilátótornyait, ahonnan egyedülálló látvány nyílik a főváros budai oldalára: a Várra, a Gellért-hegyre, a Várkert Bazárra, a Mátyás templomra és a Dunára. A pesti részen a Kossuth Lajos utca és a Szabad sajtó út is jól látható a magasból. Az északi tornyot Liszt Ferenc-toronynak nevezték át, emlékezve híres zeneszerzőnkre, aki maga is több ízben látogatta meg a templomot.

Egyedülálló kilátás

Ahogy a templom plébánosa, Osztie Zoltán atya az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón fogalmazott, a templom tornyaiból olyan kilátás nyílik a Dunára és a budai oldalra, mely szinte egyedülálló a pesti városrészben, hiszen 11 és 18 méteres magasságban, 180 fokban szemlélheti meg a várost a látogató.

A képre kattintva galéria nyílik!

Osztie Zoltán, aki több mint hat éve megálmodta a templom, az altemplom és a tornyok renoválását, háláját fejezte a tervezők, a műemlékvédők, építészek, kivitelezők és a templom munkaközösségének munkájáért. Kiemelte Zalavári Tibor formatervező, kiállításrendező munkáját, akinek a belső terek jelenlegi arculata köszönhető. Házigazdaként elmondta, hogy immár a tornyok is várják a látogatókat, akár a templombejárással közös túrán is. Kiemelte: a kormány a teljes felújításhoz 524 millió forinttal járult hozzá.

A templom, a Mátyás-oratórium és az altemplom felújítása után, 2019-2020-ban következett a tornyok és a XII. századi falak restaurálása. Modern technikával ruházták fel a tornyokat, új harangvezérlést, lépcsőzetet is kaptak, emellett modern tűzvédelmi és biztonsági rendszerrel látták el őket. 

2020.06.26. Belvárosi templom (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

Osztie Zoltán hangsúlyozta:

a cél az, hogy megteremtsék és megőrizzék a templom zarándokhelyi, illetve turisztikai-zenei központi szerepének összhangját

úgy, hogy ne menjen egyik a másik rovására. Ahogy jelenleg is a molinó hirdeti a templom oldalán: „Éjjel-nappal Krisztus!” Ez a legfontosabb – mondta.

Ahogy Osztie Zoltán fogalmazott „a templomon minden kor rajta hagyta a maga keze nyomát”. Több száz év művészeti és építészeti stílusa, munkája látszik minden falon, kövön, famunkán. A felújítás műszaki részével kapcsolatban Tóth Péter DLA-építész, a Hetedhét Építész Kft. ügyvezetője elmondta: megtiszteltetés volt számára egy olyan munkában részt venni, amelyben látszik az előző korok építészete.

2020.06.26. Belvárosi templom (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

Ahogy fogalmazott, ebben a történelmi folyamatban ők is „egy darabon vitték a stafétát”. Vantal István építőmérnök, a kivitelezést végző BAU-VIP Generál Kft. ügyvezetője arról beszélt: még a tervezés elején ő maga is remegő lábban ment végig a torony lépcsőjén, amelyen hol hiányzott egy lépcsőfok, hol egy gerenda volt bedőlve. „Nem csak építőként, de hívő katolikusként is megható érzés ebbe a templomba belépni, látva, hogy milyen jelentős változáson esett át” – mondta. Háláját fejezte ki azoknak a munkásoknak, akiknek sok esetben szűk helyen, és a kivitelezés jellegzetessége miatt a technológiát nélkülözve kellett dolgozniuk.

2020.06.26. Belvárosi templom (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

A Liszt Ferencről elnevezett torony

Az északi torony átnevezéséről a plébános azt mondta: a XIX. században szoros kapcsolat fűzte Liszt Ferencet a templomhoz. Ő komponálta 1855-ben a misét az Esztergomi Bazilika felszentelésére, azonban a hangzással – 1856-os bemutatásakor – nem volt elégedett. Annál inkább az volt a Belvárosi templomban, ahol ugyanaz a zenészgárda muzsikált Engesszer Mátyás vezényletével.

2020.06.26. Belvárosi templom (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

A későbbiekben, amikor Liszt Budapesten tartózkodott, több ízben is a plébánián szállt meg Schwendtner Mihály apátplébános vendégeként. 1872-ben ebben a templomban mutatták be a Missa Choralis című művét, melyet Liszt maga vezényelt. Okkal kapta tehát meg a torony a nevet, melyben a zeneszerző szobrával, életeseményeinek fontosabb leírásával is találkozhat a látogató.

2020.06.26. Belvárosi templom (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

A templom és a torony látogatása

A látogatók előtt vasárnap kivételével naponta 10 és 17 óra között adott a lehetőség arra, hogy Budapestet a tornyok magasságából megcsodálhassák. Fontos a látogatás tervezésénél figyelembe venni, hogy a harangok működése miatt naponta 11.55 és 12.10, valamint péntekenként 14.55 és 15.10 között a látogatás szünetel. A tornyok 8 éves kor alatt ingyen látogathatók, a teljesárú felnőttjegy pedig 2000 forint fejenként, mely tartalmazza a toronykilátó, a feltemplom és az altemplom látogatását is. Diák- és nyugdíjasjegy váltására is lehetőség van. A belépőket akár online, akár az információs pultnál vagy a GetYourGuide applikáción keresztül be lehet szerezni.

A tornyok szerdánként 14 órától szakképzett tárlatvezető kíséretében látogathatók.

 

Fotók: Vasárnap.hu/ Tóth Gábor

Iratkozzon fel hírlevelünkre