Tilos lehet az abortusz Down-szindrómás kisbabák esetében Mississippi államban

Nem diszkriminálhatóak az anyaméhben sem a Down-szindrómával és más fogyatékossággal születendő csecsemők a javaslat szerint.

Jóváhagyták azt az életvédő törvényjavaslatot Mississippi államban, amely a fogyatékossággal születendő gyermekek diszkriminációja ellen lép fel. A Life Equality Act értelmében nem lenne végezhető abortusz faji, genetikai vagy nemi alapon, a törvényszegők pedig akár börtönbe is juthatnának.

Erős többséggel, 95-21 arányban szavazta meg a szenátus az életvédelemről szóló javaslatot, amelynek értelmében nem lehetne nemi, faji és genetikai alapon abortuszt végezni Mississippi államban. A jogszabály arra is kitér, milyen szankciókra számíthatna az, aki megszegi a rendelkezést a pénzbüntetéstől kezdve a börtönig.

– Egyszerűen úgy gondoljuk, hogy az évek alatt elért eredményeket a rasszizmus vagy akár a szexizmus terén a meg nem született gyermekek védelmében is lehet alkalmazni – fogalmazott a javaslat kapcsán annak egyik támogatója, Joey Fillingane szenátor.

Korábban egy Down-szindrómás kisgyermek édesapja, Mika Hartman szólalt fel az életvédő törvény beiktatása érdekében, felidézve, hogy milyen nyomás nehezedett rájuk, mikor kisfiúkról, Hudsonról kiderült, hogy genetikai rendellenességben szenved. Ma az édesapa már hálás, hogy nem az abortuszt választották, kisfiúk pedig boldog, egészséges totyogó.

Éppen a napokban jelent meg friss kutatás arról, hogy az amerikaiak többsége – még a nők szabad választása mellett kiállók is – ellenzik a diszkrimináción alapuló abortuszokat, például azokat, amelyek azért történnek, mert a gyermek Down-szindrómás.

Az amerikaiak többsége nem kér az abortuszból, vagy minimum szigorítana

Úgy tűnik, hogy az államban dolgozó orvosok is helyeselnék a döntést:

– Tragikus tény, hogy éppen az anyaméh az a hely, ahol a gyermekek olyan szintű diszkriminációnak lehetnek áldozatai, amely az élet semmilyen más területén nem megengedett

– fogalmazott Freda Bush nyugalmazott orvos, aki szerint jelenleg az államban elfogadott az, ha egy kisbabát azért abortálnak, mert a család kislány helyett inkább fiút szeretne. De ugyanúgy az is lehetséges, hogy faji vagy genetikai alapon végezzék el a beavatkozást. Szavai szerint a Life Equality Act (Életegyenlőségi törvény) végre olyan állami törekvés, amely megszüntetheti ezeket a halálos egyenlőtlenségeket.

Az orvos véleménye szerint az abortusz sosem megfelelő válasz, ha egy kisbabát valamilyen rendellenességgel diagnosztizálnak. Bevallása szerint 30 évi praxisában sosem ajánlotta ezt egyetlen szülőnek sem. Mint fogalmazott: „Nem szabad, hogy a betegségek kezelésének javítása érdekében éppen a beteget tüntessük el a föld színéről”.

Forrás: Lifenews.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre