A medve élelemhez akar jutni, bármi áron

Itt a fesztiválszezon: bár a koronavírus az emberek többségének idén nyárra tervezett táborait és zenés mulatságait eltörölte, a medvékre ez nem volt hatással. Ők a nyár beköszöntével, téli álmukból ébredve menetrend szerint riogatják az embereket és keresik a falvakban, városokban az élelmet. Besokalltak a magyarlakta megyék vezetői és petíciót indítottak.

Ismét sorra történnek a medvetámadások és a vadállatokhoz köthető rongálások Székelyföld több területén. A medvének nem számít, hogy a csíkszeredai kórház udvarán, a tusnádfürdői jegypénztárnál, a bálványosi nyaralókban, vagy fényes nappal, az utcákat róva, kukákat döntögetve jut élelemhez – közben akár emberi életeket is kioltva –, csak jól akar lakni, bármi áron.

Jogosan lett tehát dühös Kovászna, Hargita és Brassó megye vezetősége a román kormányra – a bukaresti vezetőség a problémák sorozatos jelzése ellenére sem tett az ügyben semmit. A helyzet tarthatatlansága miatt az említett megyék petíciót nyújtottak be az Európai Parlament Petíciós Bizottságához. A bizottság elfogadta az indítványt, melyet gyors regisztrációt követően

bárki támogathat

a 1188/2019-es kulcsszó beírásával. A cél, hogy a megyék központi helyről gyakoroljanak hatást a román kormányra, a probléma mielőbbi megoldása érdekében. A kezdeményezésről bővebben itt olvashatnak. 

Kiemelt képünk illusztráció, forrása: Székelyföld online Facebook-oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre