Keresztény családot üldöztek el otthonából Egyiptomban

Egy szélsőséges muszlim társaság fenyegetései miatt egy keresztény kopt családnak el kellett hagynia otthonát – közölte a Copts Today egyiptomi keresztény hírportál.

Farghal Taha Sheata, egy egészségbiztosítással foglalkozó muszlim férfi a Myna városhoz közeli Qalandul keresztények által is lakott falu egyik háza előtt parkolt le autójával. A ház asszonya éppen az ablakokat és az erkélyt takarította, amikor a koszos vízzel véletlenül leöntötte a muszlim férfi autóját. Az felháborodottan betört a keresztény család otthonába és megverte a családfőt.

A sértett, Baher Samir Mallawi kisváros rendőrségéhez fordult, hogy feljelentést tegyen az őt megtámadó férfi ellen. A rendőrök nem voltak hajlandóak jegyzőkönyvet felvenni, és végül a keresztény férfira félmillió egyiptomi font bírságot szabtak ki, amiért szerintük hamisan vádolta meg Farghal Taha Sheata-t.

A család Zidane Al-Qenihez, az  Igazságért és Emberi Jogokért Egyiptomban nevű szervezet szóvivőjéhez fordultak, aki az ügyet Mamoud Tawfiq belügyminiszter irodájának továbbította.

Az agresszívan fellépő muszlim férfi barátaival később visszament a család háza elé, és halálosan megfenyegette őket. Az őrjöngő tömeg éppen be akart törni a koptok otthonába, amikor kiérkeztek a rendőrök és többször a levegőbe lőttek, majd sikeresen kimentették a megrémült keresztényeket és biztonságos helyre szállították őket.

Az eset még tavaly év végén történt, jogorvoslatra csak most került sor, miután Rijad Abd Al-Sattar muszlim vallású parlamenti képviselő felkarolta az ügyet és kiállt a keresztény család mellett.

Al-Qeni a Linga.org-nak nyilatkozva elmondta, hogy a keresztény család az óta visszaköltözött az otthonába. A környéket külön rendőrségi járőrszolgálat védi. A jogtalanul kiszabott bírságot eltörölték, sőt kártérítés gyanánt a családnak félmillió egyiptomi fontot ítéltek meg.

Címlapképünk forrása: Linga.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre